Zaida Catalan Foto: TT

Mycket fortfarande oklart om Cataláns död

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en FN-utredning av morden på svenskan Zaida Catalán, hennes amerikanske FN-kollega Michael Sharp och deras kongolesiske tolk Betu Shintela låg kongoleser som troligen är medlemmar i en milis från de centrala delarna av Kongo-Kinshasa bakom dådet.

Men utredningen är långt ifrån klar. Och det är fortfarande inte uteslutet att andra grupper kan ha varit involverade i morden. Catalán, Sharp och Shintela dödades den 12 mars när de lämnade staden Kananga och reste mot Bunkonde i Kasairegionen.

”Utan fortsatt utredning och nödvändiga rättsprocesser, kommer identitet, tillhörighet och motivet för den grupp som deltog i dödandet av Sharp och Catalán inte klart kunna fastställas”, skriver FN-utredarna.

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

LÄS MER: Nya uppgifter kring Cataláns död

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.