• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ett twitterkonto med kopplingar till hackernätverket Anonymous la ut en tweet som fick fart på spekulationerna att de kan ha legat bakom gårdagens teknikhaveri på Wall Street.

Mystiska meddelandet – bara timmar före börsen kollapsade

Uppdaterad
Publicerad

”Undrar om det kommer hända något dåligt på Wall Street i morgon... Man kan bara hoppas.”

Så skrev ett twitterkonto med kopplingar till Anonymous dagen före mjukvarukraschen som tvingade Wall Street att stänga ner totalt i tre timmar under gårdagen.

Nu är spekulationerna i full gång om det var hackerkollektivet som låg bakom stängningen.

I går stoppades all handel på Wall street strax före lunch lokal tid. Flera medier rapporterade att problem med mjukvaran låg bakom den tre timmar långa stängningen.

– Vi har just nu en teknisk problem som vi arbetar för att lösa så fort som möjligt, sa en taleskvinnan för New York-börsen i ett mail till The Wall Street Journal.

Inlägget fick snabb spridning

Men en tweet från det ökända hackerkollektivet Anonymous har nu fått fart på spekulationer:

”Undrar om det kommer hända något dåligt på Wall Street i morgon... Man kan bara hoppas”, skrev de dagen före kraschen i ett inlägg som retweetats över 2.000 gånger.

Department of Homeland Security meddelade att det inte fanns några tecken på att problemen på Wall Street hade att göra med någon ”skadlig aktivitet”, rapporterade CNN.

New York-börsens president, Thomas Farley, tonade ner händelsen och sa att om det varit en ”katastrofal fråga” hade man kunnat hantera det.

Nytt kryptiskt meddelande

Om det var en attack eller inte är fortfarande inte klarlagt. Men på twitterkontot med 1,5 miljoner följare fortsätter man med ännu ett kryptiskt meddelande:

”Alla blev tokiga över vår tweet om New York-börsen... Undra hur det kommer gå i morgon?”.

En sak är säker: Spekulationerna lär fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.