En globster? Foto: TT

Mystiskt ”sjöodjur” gäckar Filippinerna

Publicerad

Är det en sjöko? Eller den där flygande hunden från ”Den oändliga historien”? Ett enormt kadaver täckt med något som ser ut som vitt hår förbryllar forskare på Filippinerna.

Bilder på den mystiska varelsen sprids i sociala medier där det spekuleras friskt kring vad det är för odjur som spolats i land på en strand i Cagdainao på Dinagatöarna. Många tror att det handlar om en val, men det är svårt att veta eftersom kadavret är i ett sent stadium av förruttnelse.

– Kadavret är omkring sex meter långt, men det är uppenbarligen inte hela kroppen. Det finns ingen stjärt så den var nog större än så. Det tyder på att det förmodligen var en val, säger Lucy Babey på djurskyddsorganisationen Orca, till BBC Newsbeat.

– Men det skulle också kunna vara en sjöko, säger Babey som också förklarar att det som ser ut som hår sannolikt är muskelfiber.

Oidentifierade varelser som den här kallas ofta globster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.