Foto: TT/SVT.

Stefan Löfvens miss – tvingas backa om terror i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven har lite svårt att bestämma sig för om knivdåden mot israeler är terrorism. Först svarar han nej. Efter ett tag ringer han upp och ändrar sig.

– Pinsamt för både Löfven och Sverige, säger Liberalledaren Jan Björklund, till TT.

I den alltmer infekterade kris som uppstått i relationerna mellan Sverige och Israel efter Margot Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” tar nu den svenske statsministen Stefan Löfven ett steg tillbaka och hävdar att den senaste tidens palestinska knivattacker mot israeler är att beteckna som terrorbrott.

”Inte klassificerat som terrorism”

Stefan Löfven sa dock först i en kommentar till TT på måndagen att han ville ”dra ned på tonläget” i konflikten, att Wallström blivit missförstådd och att attackerna inte är att betrakta som terrorhandlingar.

– Nej, det är inte klassificerat som det. Det finns en internationell klassificering när det är, respektive inte är det. Vad jag vet är det inte klassificerat som terrorism.

Folkrättsexperten Ove Bring blev överraskad av Löfvens yttrande:

– I dag har Stefan Löfven försvarat sin utrikesminister, dock med det olyckliga tillägget att de palestinska knivskärningarna inte internationellt definieras som terrorism. Jag vet inte vilket internationellt dokument han syftar på, men såväl inom som utanför Israel torde man i regel betrakta dessa attacker som just terroristhandlingar, säger Bring till TT.

”Bör betraktas som terrorhandlingar”

En stund senare valde statsministern att backa från sitt uttalande. Stefan Löfven ringde till Tidningarnas Telegrambyrå för att revidera vad han tidigare sagt.

– Jag såg hur det blev i skrift och skulle vilja förtydliga så att vi undviker missförstånd. Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar.

Hårdnande ton

Från israeliskt håll hårdnar tonläget alltmer mot Sverige efter Margot Wallströms kontroversiella uttalande under en interpellationsdebatt i riksdagen i fredags, då den svenska utrikesministern talade om ”utomrättsliga avrättningar” i samband med konflikten mellan palestinier och israeler.

Under söndagskvällen ringde den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu med anledning av yttrandet upp sin svenske kollega Stefan Löfven, något som statsministerns pressekreterare Erik Nises bekräftar för SVT Nyheter.

Nises vill dock inte närmare uttala sig om vad som sades från svenskt håll, utan hänvisar till den information som finns på regeringens hemsida.

Hård kritik

Enligt den israeliska dagstidningen Times of Israel, som refererar till Army radio, ska Netanyahu dock under gårdagens samtal ha framfört hård kritik mot Wallströms uttalande.

Bland annat ska den israeliske premiärministern ha anklagat Wallström för att uppvisa dubbelmoral, då hon, enligt Netanyahu, inte använt samma uttryck som de som användes under en interpellationsdebatt  i riksdagen i fredags då hon istället talat om den senaste tidens terrordåd i Paris och San Bernardino:

”Det här är den andra gången hon hänvisar till Israel och fäller oacceptabla och falska uttalanden om oss. Jag hörde inte Wallström uttala sig i samma ordalag förra veckan i samband med händelserna i San Bernardino eller dåden i Paris – händelser där terrorister dödades av polismakten. Då handlade det inte om ”utomrättsliga avrättningar”, vilket var det uttryck hon använde i samband med Israel.”

Laddat uttryck

Margot Wallströms uttalande har upprört Israels regering och Benjamin Netanyahu har kallat det ”skandalöst”.

Uttrycket är laddat och Sveriges Radio gjorde bland annat en rättelse tidigare i år, när beteckningen användes för att beskriva hur israelisk polis skjutit ihjäl misstänkta palestinska gärningsmän.

SVT Nyheter har sökt Israels Sverigeambassadör för en kommentar angående kritiken mot Margot Wallström, men ambassaden avböjer att uttala sig i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.