”Wir sagen Nein!” – ”Vi säger nej!”, står det skrivet med vit sprejfärg på den brandhärjade byggnaden som varit planerad att användas som asylboende. Leipzig, Tyskland, 2015. Foto: TT

Nära 10 hatbrott dagligen i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 inträffade dagligen nära 10 hatbrott riktade mot människor som invandrat till Tyskland, uppger landets inrikesdepartement.

Under 2016 skadades totalt 560 personer, varav 43 barn, i händelser som enligt tyska inrikesdepartementet rubriceras som hatbrott. Totalt handlar det under det gångna året om nästan tio incidenter per dag, varav 75 procent har riktats mot människor som befunnit sig inomhus. Sammanlagt ska 3.533 attacker riktade mot flykting-och asylboenden genomförts under 2016, rapporterar BBC.

Mordbränder, bombattacker och folkmobb

Det handlar ofta om mordbränder, bombattacker, våld eller hot om våld och skadegörelse.

I januari 2016 kastades en granat in på ett asylboende för 170 personer i Villingen-Schwenningen, i landets sydvästra delar. Laddningen detonerade inte.

I februari 2016 förstörde en brand taket till byggnader som var tänkta att inrymma asylsökande. Enligt polisen ska vittnen ha uttryckt glädje över branden och hindrat brandkåren från att släcka.

I september 2016 drabbade 80 medborgare samman med 20 migranter i Bautzen, sydöstra Tyskland.

I februari 2017 dömdes en politiker, medlem i det ultranationalistiska partiet NPD, till åtta års fängelse efter att ha antänt en sporthall som var tänkt att användas som tillfälligt asylboende, i Nauen, strax väster om Berlin.

”Högerextremt våld större hot än islamistiskt”

Inrikesdepartementet fördömer starkt våldet.

”Människor som flytt sitt hemland och söker skydd i Tyskland har rätt att förvänta sig en säker logi”, står det i ett uttalande.

Tyskland har under 2016 skakats av flera terrordåd, där gärningsmännen sympatiserat extremistisk islamism. Men riksdagsledamoten Ulla Jelpe, som representerar vänsterpartiet Die Linke, säger att regeringen varit för fokuserade på det upplevda säkerhetshotet från migranter, medan det riktiga hotet kommit från högerextremism.

– Måste människor dö innan högerns våld ska anses vara ett centralt nationellt säkerhetsproblem och placerar sig i toppen för den nationella politiska agendan? säger hon och tillägger:

”Nazisterna hotar flyktingar och därigenom vår demokrati.”

Många väntar på asylbesked

I Tyskland har antalet människor som tar sig till landet för att söka asyl minskat drastiskt sedan man stramade åt asylpolitiken, balkanrutten stängts och EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet skrivits under.

Antalet asylsökande som anlände till Tyskland uppgick under 2016 till 280.000, en minskning med fler än 600.000 personer jämfört med 2015, enligt BBC.

Men trots att färre människor nu lyckas ta sig in i landet var antalet asylsökande ändå fler under 2016 än de var 2015.  Det beror på att de tyska myndigheterna inte hunnit med att expediera alla asylansökningar. I runda tal väntar nu omkring 750.000 människor på beslut om uppehållstillstånd.

Från att ha tagit emot flyktingar med öppna armar har nu landets förbundskansler Angela Merkel svängt i frågan om mottanget. Det mest kontroversiella bland de nya åtgärderna är de utresecenter som ska inrättas. Det är ett slags häkten där asylsökande som fått avslag ska förvaras i väntan på att bli utvisade ur landet.

Frågan väntas väga tungt i nästa års parlamentsval.

Registrerade hatbrott i Tyskland under 2016

3.533 attacker mot asylboenden totalt, varav:

2.545 attacker mot enskilda individer

988 attacker mot bostäder (något färre än 2015)

Totalt skadades 560 personer, varav 43 barn

Utöver detta skedde 217 attacker mot flyktingorganisationer och volontärer

Siffrorna för 2016 kan inte jämföras med föregående år, eftersom attacker riktade mot enskilda migranter började räknas separat först förra året.

Källa: Tyska inrikesdepartementet, återgivet av BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.