Nära 8.000 människor har dödats i östra Ukraina sedan striderna utbröt i april i fjol. President Petro Porosjenko säger att Rysslands mål är att strypa Ukraina ekonomiskt och destabilisera landet. ARKIVBILD. Foto: TT

Nära 8.000 dödade i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 8 000 människor har dödats i striderna i östra Ukraina sedan de bröt ut i mitten av april i fjol, enligt FN. Ukraina accepterar samtidigt att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utreder krigsbrott under striderna.

Under tiden mellan den 16 maj och den 15 augusti i år, då en upptrappning skett i konflikten, har antalet offer ökat skarpt, inte minst bland civila.

”Civila offer mer än fördubblades i jämförelse med de föregående tre månaderna, med minst 105 personer dödade och 308 skadade jämfört med 60 dödade och 102 skadade mellan den 16 februari och den 15 maj”, skriver OHCHR.

Och även om de senaste dagarnas varit relativt lugna riskerar Ukraina fortfarande en fullskalig militär rysk attack, enligt president Petro Porosjenko. Han sade på tisdagen att Rysslands mål är att ”strypa vår stat ekonomiskt och destabilisera den”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.