Poliser och demonstranter i Franska staden Nantes. Foto: TT

Nästan 400.000 protesterar i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundratusen studenter och arbetare demonstrerade runtom i Frankrike på torsdagen. Protesterna är riktade mot regeringens impopulära förslag till reformer på arbetsmarknaden.

Ilskan riktar sig bland annat mot att regeringen föreslagit att det ska bli lättare för företag att säga upp anställda, trots att just det förslaget redan har omformulerats för att blidka kritikerna.

Sammandrabbningar med polis

Enligt inrikesdepartementet var 400.000 personer ute på gatorna. Departementet uppgav att 100 personer greps vid sammandrabbningar med kravallpolis och att 13 medlemmar i säkerhetsstyrkorna skadades.

Fackförbunden uppgav att det var över en miljon som slöt upp i protesterna.

Eiffeltornet stängde

Mycket verksamhet stod stilla under protesterna. Eiffeltornet i Paris var stängt, tågtrafik var inställd och omkring 200 skolor ställde in verksamheten.

Den franska socialistregeringen försöker desperat driva igenom förändringar i arbetsrätten. Det är försök att få fart på den svajiga ekonomin inför nästa års presidentval.

61-årige François Hollande är den minst populäre presidenten i fransk nutidshistoria. En opinionsmätning visade på torsdagen att förtroendet för honom är nere på 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.