Rök stiger mot himlen efter Saudi-ledda flyganfall mot en armébas i Sanaa. Foto: TT

Nästan 70 dödade i strider i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 70 människor har dödats i strider och flygangrepp i Jemen. 

Enligt en källa till nyhetsbyrån AFP ska Huthirebellerna och deras allierade förlorat 52 soldater i den saudiledda koalitionens flygangrepp och i markstrider i sydvästra Jemen. 14 soldater lojala till den landsflyktige presidenten Abd Rabbu Mansur Hadi ska också ha dödats. Striderna pågick nära sundet Bab el-Mandeb, som förbinder Röda havet och Indiska oceanen. 

I dag meddelade också Egypten att de förlänger sitt deltagande i en Saudi-ledda koalitionen. Dessutom ska två högt personer tillhörande al-Qaidas jemenitiska gren dödats i vad som tros vara en amerikansk drönarattack.  

Krisen i Jemen

I slutet av mars 2015 inledde den sunnimuslimska koalitionen flygangrepp mot de Iranstödda shiamuslimska Huthirebellerna och deras allierade, sedan de tagit kontroll över bland annat huvudstaden Sanaa. Koalitionen anklagas för att även bomba civila mål, bland annat sjukhus och skolor. 

Enligt FN har över 10 000 människoliv krävts i kriget sedan 2015. Därtill har nästan 40 000 människor skadats. Dessutom har konflikten utlöst en humanitär katastrof i det redan tidigare fattiga landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet