Torkan i Guatemala, El Salvador och Honduras har förstört skördar och torkat ut brunnar.

Nästan tre miljoner människor drabbade av torka i Centralamerika

Uppdaterad
Publicerad

En utdragen torka har orsakat matbrist i Guatemala, El Salvador och Honduras. Torkan hänger ihop med väderfenomenet El Niño, som har fått havstemperaturen att stiga till de högsta nivåerna på 19 år, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.

– Torkan är en av de värsta på flera decennier, säger Anna Ricoy på FAO.

Flera centralamerikanska länder har drabbats av torkan, vilket har gett sämre skördar och ökad hunger bland den fattiga delen av befolkningen. De behöver nu bistånd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Varmt hav påverkar vädret

De långa torrperioderna beror på väderfenomenet El niño som gjort att bönder i Guatemala, El Salavador och Honduras påverkats av torkan.

– El niño kastar om nederbördsmönster och kan orsaka torka på vissa platser och översvämning på andra, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Väderfenomenet beror på att solen fyller Stilla havet med energi i form av värme som kan bubbla upp och påverkar både vindar och nederbörd över stora delar av planeten.

En tyst katastrof

I de drabbade länderna kämpar 3,5 miljoner människor för att försörja sig och 2,8 miljoner av dem är direkt beroende av livsmedelsstöd för att överleva, enligt FAO.

– Det är en återkommande torka som år efter år långsamt eroderar försörjningen för småbönder. Det är en tyst katastrof, säger Anna Ricoy.

Honduras förklarade undantagstillstånd förra året på grund av torkan. Flera fattiga bönder och deras familjer som bor i de drabbade området har skurit ner på måltider för att klara sig.

Regnperioden sen

Den senaste El niño-säsongen resulterade i de högsta havstemperaturerna på 19 år – och påverkade vädermönster över hela världen. De senaste veckorna har Centralamerika fått oregelbunden nederbörd vilket markerar starten av den regniga perioden, som var en månad sen. Trots regnet kommer de drabbade familjerna påverkas av de dåliga skördarna fram till augusti.

Läs också: SVT:s meteorolog förklarar El Niño

Ekonomiska effekter

El Niño är ett meteorologisk-oceanografiskt fenomen som utgör den ena fasen i en oregelbundet återkommande förändring av ytvattentemperatur och väderförhållanden i tropiska Stilla havet.

Namnet, spanska för gossebarnet (Jesusbarnet), kommer från kustbefolkningen i Peru, som vid jultid under El Niño-år drabbas av en katastrofalt minskad fisktillgång i Stilla havet.

El Niño, som uppträder med intervall på två till sju år, var mycket kraftig 1982-83 och 1997-98.

I många områden runt ekvatorn blir de ekonomiska effekterna ofta stora, med kollaps för fisket och översvämningar i västra Sydamerika, skördebortfall samt svår torka med skogsbränder i Australien och Indonesien.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.