Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Bo Inge Andersson: Nato försöker avdramatisera

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det verkar klart att Nato försöker få Ryssland och Turkiet att tillsammans lösa problemet med det nedskjutna ryska militärplanet. Nato verkar inte vilja göra detta till en stor konflikt mellan Nato och Ryssland.

Redan före Natos extraordinarie möte sade den brittiske premiärministern David Cameron att han hoppades att Ryssland och Turkiet kunde lösa detta problem  – utan inblandning av Nato.

Samma tongångar hördes från Washington och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte sig på liknande sätt.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Avdramatiserar

Detta måste vara en fråga för de två inblandade staterna att lösa. Det är tydligen inte en fråga för Nato.

Dessa besked avdramatiserar – kan man säga – situationen. Det blir inte en stor fråga där Natos hela militära styrka ställer upp mot Ryssland. Nato hoppas att de kan klara av saken själva.

Enligt rapporter från nyhetsbyråer handlade den ryska gränskränkningen – i Turkiets version – om en kränkning som pågick 17 sekunder, enligt Turkiets egen rapport till FN:s säkerhetsråd.

Det kan synas som en obetydlighet och kan ställa frågan om Turkiet överreagerade.

Men Nato ställer sig på Turkiets sida och säger att det ryska planet flög in över turkiskt territorium

Oskicklighet eller nonchalans

Samtidigt är det uppenbarligen så att Turkiet anser att man varnat Ryssland tillräckligt före nedskjutningen.

Bedömare påpekar att det tycks vara en rysk taktik att föra sina plan så nära ett lands territorialgräns som möjligt för att sedan vika av.

Det kan ju tänkas – fast det vet vi inte – att piloten under några sekunder, av oskicklighet eller av nonchalans, att gått över gränsen. Förmodligen får vi flera detaljer om detta senare.

Tona ner

Men fortfarande vet vi inte exakt vad som skedde. Det finns en turkisk version, som Nato stöder, och en rysk. Den senare säger att ingen kränkning skedde.

Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar de båda inblandade parterna att gemensamt försöka trappa ner konflikten.

Det är alltså så att en rad parter försöker att tona ned konflikten. Men den är historisk: Bara en gång, på 1950-talet, har Nato tidigare skjutit ned ett ryskt plan, uppges det.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan verkar försöka släta över det inträffade genom att säga att Turkiet inte hyser fiendskap gentemot Ryssland.

Besvikelse

Allting hänger nu på hur Ryssland agerar. Ryssland måste, för att inte tappa ansiktet, gå ut hårt och det har man gjort.

Putin talar om att ha blivit knivhuggen i ryggen. Ska man tolka uttalandet kan man dock säga att det mera uttrycker ett slags besvikelse än ilska.

Under förutsättning att de turkiska uppgifterna stämmer kvarstår frågan varför den ryska sidan inte har reagerat på upprepade turkiska varningar.

Men en lika viktig fråga är varför Turkiet bestämde sig att skjuta ner ett ryskt plan efter en så kort kränkning. På detta kan man svara attRyssland måste ha varit medvetet om den turkiska känsligheten för en kränkning.

Högt spel

Redan i början av oktober utsattes Turkiet för en kränkning, som den ryska sidan förklarade med dåligt väder. Då gjorde Turkiet klart att man inte skulle acceptera liknande incidenter i framtiden,

Det bestående intrycket är att både Ryssland och Turkiet spelat ett högt spel, ett slags chicken race. Vi vet inte hur det fortsätter.

Men Ryssland och USA har lyckats komma överens om ett informationsutbyte när det gäller deras respektive bombattacker över syriskt område mot IS. Det görs för att hindra sammanstötningar mellan rysk och västliga militärplan.

Det borde gå att bygga upp ett liknande utbyte av informationer mellan Ryssland och Turkiet.

Kommer olämpligt

Det är i alla fall detta som Nato uppenbarligen hoppas ska ske för att undvika liknande intermezzon i fortsättningen.

Incidenten kommer mycket olämpligt. Turkiet förhandlar med Ryssland om gasleveranser, men den ryske utrikesministern ställde in ett planerat möte om detta som skulle hållas på onsdagen.

Dessutom försöker den franske presidenten åstadkomma en närmare samordning i kampen mot IS mellan Ryssland och västmakterna.

I den kampen skulle Turkiet ha en viktig roll. President Hollande träffar Putin på torsdagen. Nu har Hollandes mission till Moskva också fått ett inslag av fredsmäkleri mellan Ryssland och Turkiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Turkiet sköt ned ryskt stridsflygplan

Mer i ämnet