Bild från ryska försvarsdepartementets webbplats, som uppges visa en rysk bombräd över Syrien. Foto: TT

Nato kräver ryskt bombstopp

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska stridsflygplan blev på söndagen ”trakasserade” av ett oidentifierat plan nära gränsen till Syrien. Incidenten inträffade dagen efter det att ryskt stridsflyg kränkt turkiskt luftrum. Nato fördömer Rysslands agerande.

Det ryska stridsplanet kränkte turkiskt luftrum i lördags i samband med flyganfallen mot rebeller i Syrien. Planet motades bort av två turkiska F-16-plan som patrullerade området, skriver nyhetsbyrån AP

En dag senare blev två turkiska plan, av typen F-16, förföljda av ett oidentifierat plan av typen Mig-29 i fem minuter och 40 sekunder, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nato fördömer

Nu kräver Nato i ett uttalande att Ryssland omedelbart stoppar attacker mot den syriska oppositionen och civila. Militäralliansen uppmanar Ryssland att fokusera på att bekämpa Islamiska staten, rapporterar Reuters. Nato säger vidare att den ”ansvarslösa” ryska kränkningen av turkiskt luftrum är extremt farlig.

Ryssland menar att kränkningen var ett misstag och att felsteget inte ska upprepas, skriver Reuters.

Enligt Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har Rysslands inträde i Syrienkonflikten eskalerat krisen. Han förklarade på måndagen i en direktsänd intervju i tv-kanalen Habertürk, apropå kränkningen av det turkiska luftrummet, att Turkiets regler för ingripande är tydliga och gäller oavsett vem det är som står för kränkningen.

– Även om det är en fågel så kommer den att stoppas, sade han, enligt AFP.

”Ingen tillfällighet”

Enligt en anonym representant för det amerikanska försvaret var kränkningen ”ingen tillfällighet”.

– Det här bekräftar vår djupa oro över vad de gör, säger han enligt Reuters.

Kränkningen ledde till att Turkiets utrikesdepartement kallade till sig Rysslands ambassadör för att protestera, skriver nyhetsbyrån AP. Natoambassadörerna träffades också med anledning av utvecklingen. Natochefen Jens Stoltenberg säger att Rysslands agerande är ”oacceptabelt”.

Samtidigt bekräftade Ryssland att ett ryskt frivilligförband planerar att ansluta sig till syriska regimens styrkor för att strida mot IS, samt andra internationella terrorister, uppger Interfax. Uttalandet kom efter uppgifter om att frivilliga, som stridit i Ukraina, setts i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.