Nederländsk modell dämpade het bomarknad

Uppdaterad
Publicerad

Medan de svenska politikerna utreder ett eventuellt amorteringskrav på bostadslån har Nederländerna redan infört flera åtgärder för att dämpa den överhettande bostadsmarknaden.

– Det här är husets minsta rum, min yngsta dotters, säger Bianca Koelen när hon visar oss runt huset som hon och maken Stephan försökt sälja tre gånger.

Om man innan 2008 ville köpa en bostad i Nederländerna kunde man finansiera hela kostnaden och lite därtill med lånade pengar. Hela summan var avdragsgill och man var inte heller tvungen att amortera.

– Det var för enkelt, säger Stephan Koelen.

Bostäderna tappade i värde

Bostadsbubblan exploderade 2008 och luften gick helt ur marknaden. I dag har familjen Koelens lilla radhus i Tegelen i sydöstra delen av Nederländerna tappat 25.000 euro i värde, vilket är närmare 234.000 kronor.

Huset går inte att sälja lika lätt som tidigare och så ser det ut i hela Nederländerna med undantag av i Amsterdamregionen. Många sitter på bostadslån på belopp som är långt större än vad husen är värda.

– I Nederländerna finns det just nu 250.000 bostäder till salu. Mellan 2001-2008 var det fantastiskt. Saker rörde på sig, vi sålde och tjänade pengar, säger mäklaren Erik Bessems.

Fler och fler till salu-skyltar dök upp

Efter att människor förlorade jobben kunde många inte lägre betala av sina lån.

– Problemen blev större och större. Regeringen införde regler som gjorde det svårare för banker att låna ut pengar, säger Stephan Koelen.

– Och sen kom alla skyltar om att husen var till salu, fyller frun Bianca Koelen in.

Erik Bessems säger att det har varit nödvändigt att införa marknadsdämpande åtgärder, men det har varit för många förändringar under de senaste åren. Den nya huvudprincipen att man måste betala av på sina lån för att man ska kunna göra skatteavdrag tycker han är bra.

– Man borde betala av sina lån, om du betalar av dina lån behöver du ingen stor pension.

”Det gör ont”

Hans råd till Sverige är att inte göra förändringar för ofta, tänk igenom dem noggrant.

– Genomför förändringar, det gör ont och kommer att stoppa marknaden ett tag. Titta på den nederländska marknaden och vad vi gjort och ta ut de bästa förslagen.

Stephan och Bianca Koelen har redan hittat sitt nya drömhus, de tittar på annonsen varje dag och hoppas att det ska finnas kvar på marknaden ett tag till. 

– När vi kan sälja det här huset kan vi köpa det andra, säger Stephan Koelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.