Stormen har blåst omkull träd i Jinjang i östra Kina. Foto: TT

Försvagad orkan dödade minst 20

Uppdaterad
Publicerad

Tyfonen Soudelor som dödade sex personer i Taiwan har nu slagit ut strömmen för över tre miljoner hushåll i Kina.

Ovädret försvagas nu när det nått det asiatiska fastlandet – men har ändå krävt 14 liv i Kina medan fyra saknade tros vara döda.

Kraftiga regn ackompanjerar vindarna sedan ovädret under söndagen dragit in över de kinesiska provinserna Fujian och Zhejiang. Som vanligt vid dylika väderfenomen försvagas Soudelor dock över land och Kinas meterologiska myndigheter förutspådde tidigt att orkanen relativt snabbt nu nedgraderas till ett tropiskt lågtryck.

Kinesiska medier rapporterar om att utslagna elnät drabbade tre miljoner hushåll i Fujian och att minst tolv människor omkommit i Zhejiang i jord- och lerskred och kollapsade bostäder. Då var ändå kustområdena grundligt förberedda, med evakueringar av minst 250.000 människor. Wencheng-området i Zhejiang fick 645 millimeters nederbörd på 24 timmar – det mesta på 100 år.

Ett trettiotal hus har kollapsat i stormen och ett hundratal byggnader har skadats. Fyra personer, som sannolikt är döda, saknas ännu.

De ekonomiska förlusterna efter Soudelor härjningar i Kina beräknas till motsvarande drygt 5,6 miljarder kronor.

Förödelse i Taiwan

I Taiwan har Soudelor krävt minst sex liv. Bland annat dödades en kvinna och hennes åttaåriga tvillingflickor när tyfonen svepte ut dem till havs. Ytterligare några personer saknas i Taiwan och hundratusentals hushåll är utan ström.

Stormens namn Soudelor kommer från Mikronesien, där det är en gammal titel för ögruppen Pohnpeis hövding.

I början av sin bana över Stilla havet orsakade orkanen omfattande förödelse på mindre öar som Nordmarianerna. Redan då beräknades Soudelor vara det kraftigaste ovädret i världen hittills i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.