Nej-sidan vill att Norge lämnar EES

Publicerad

Andelen norrmän som säger nej till norskt medlemskap i EU är i överväldigande majoritet. Samtidigt finns ingen majoritet för att Norge ska lämna EES-avtalet, som ger landet full tillgång till EU:s inre marknad.

En ny opinionsmätning som Sentio gjort för tidningarna Klassekampen och Nationen visar att bara två av tio tillfrågade vill att Norge blir medlem i EU. Sju av tio är emot, och en av tio har ingen åsikt.

– Men vi ser att vi via EES-avtalen närmar oss ett EU som vi har sagt nej till, säger Kahtrine Kleveland, som leder organisationen Nei til EU och är ledamot av Senterpartiets förbundsstyrelse.

Nei til EU har som mål att få LO-facken att bli motståndare till EES.

– Vi jobbar för att flesta möjliga LO-förbund ska gå in för att slopa EES-avtalet. Vi arbetar målmedvetet fram till LO-kongressen 2017, säger Kleveland.

Arbeiderpartiets ordförande Jonas Gahr Støre varnar för konsekvenserna i en stort uppslagen debattartikel i Klassekampen. Kleveland anser att det visar att han börjar bli rädd för EES-motståndet.

– Det hade han inte gjort om han inte känt att han måste. Vi ser att EES-debatten nu har börjat röra på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.