...Benjamin Netanyahu om posterna i regeringen Foto: AP/TT

Netanyahu i tufft spel om makten

Uppdaterad
Publicerad

Fristen för Benjamin Netanyahu att bilda en ny regering går ut klockan en minut i tolv i natt. Ett nationalistiskt och ortodoxt parti vill tvinga fram ministerposter för sig som gör att de kan tvinga fram förändrade maktförhållanden i Israel.

Det skulle bli den kanske mest konservativa, religiösa och ortodoxa regering som Israel har haft. Men onsdagen blir en förhandlingsrysare. Vid midnatt israelisk tid (klockan 22.59 på torsdagen svensk tid) är sanningens ögonblick för Netanyahu.

Det är ett tufft maktspel som äger rum nu mellan premiärminister Netanyahu och ledaren för det starkt nationalistiska partiet Judiska Hemmet, Naftali Bennett.

Bennett uppges ha satt sin mobil på flygplansläge: Det betyder alltså att han inte är beredd att förhandla om sina krav.

Rejäl knipa

Netanyahu har kommit i en rejäl knipa sedan hans utrikesminister i den förra regeringen, Avgidor Lieberman, meddelade han och hans parti inte tänker medverka i Netanyahus nya regering. Hans extrema parti mer än halverades i parlamentsvalet i mars.

Netanyahu behöver 61 av parlamentet Knessets 120 mandat. Han har nu skrivit avtal om samarbete med tre ortodoxa och starkt religiösa partier. Han har kommit upp i 53 mandat.

Men han behöver Judiska hemmets åtta mandat för att kunna bilda åtminstone en svag majoritetsregering.

Svag regering

Netanyahu själv är medveten om att det blir en svag regering men har antytt att man i efterhand kan ta in fler partier.

Naftali Bennett står på de judiska bosättarnas sida. Bosättningarna ligger ju på Västbanken som Israel ockuperar och enligt internationell rätt anses de som olagliga. Bennett vill inte ha en palestinsk stat och vill annektera ungefär 60 procent av Västbanken.

Bennetts parti erbjuds av Netanyahu bland annat en post som minister för bosättningsområdena och en ministerpost som reglerar det religiösa skolsystemet. Det borde vara önskeposter. Men Bennett vill ha mer.

Radikal omändring

Framför allt vill han ha justitieministerposten. Bakom det ligger att han vill göra en radikal omändring av Israels juridiska system – som Netanyahu är emot. Bennett vill nämligen inskränka Högsta domstolens makt.

Domstolen har kunnat stoppa regeringsförslag med motiveringen att de strider mot konstitutionen. Bennett vill slopa den bestämmelsen. Bennett vill också för sig själv ha utrikesministerposten och ytterligare en tung post i regeringen.

Netanyahu har alltså tid på sig till midnatt. Men han behöver inte formellt presentera sin regering förrän nästa onsdag. Det anses att det kan ge honom lite mera svängrum för fortsatta förhandlingar.

Tre utvägar

Om Bennett är omedgörlig finns det tre utvägar: Antingen får Labor-ledaren Yitzak Herzog uppdrag att försöka bilda en regering, eller också försöker presidenten få Netanyahu att bilda en nationell samlingsregering tillsammans med bland annat arbetarpartiet Labor eller också blir det nyval.

Påtryckningarna från nationalistiskt håll är mycket starkt på Bennett. Det sägs att högern aldrig kommer att förlåta Bennett att han stjälper en så nationalistiskt-ortodox regering.

Samtidigt är frågan vad detta betyder för de fortsatta kontakterna med den palestinska myndigheten. Före valet så Netanyahu att han inte längre kunde tänka sig en palestinsk stat, några dagar efter valet tog han i stort sett tillbaka detta uttalande.

Mycket oklart

Det är alltså just nu mycket som är oklart när det gäller Israels framtid. Det gäller också förhållandet till USA, där det nu verkar som om president Barack Obama har tröttnat på Israel – och USA antyder att Israel inte längre automatiskt kan räkna med USA:s stöd i FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.