Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Bo Inge Andersson: Hotbilderna gav Netanyahu segern

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Premiärminister Benjamin Netanyahus strategi gick hem: Han varnade de israeliska väljarna för att många faror hotade om hans konservativa parti förlorade. Nu står han där som segrare. Resultatet betyder att Palestinafrågan troligen förblir olöst.

Det är en stor triumf för premiärminister Benjamin Netanyahu. För någon dag sedan sågs han som en förlorare. Det var det nybildade center-vänsterpartiet Sionistiska unionen som väntades bli största parti. Detta parti är en allians mellan Arbetarpartiet och ett mittenparti.

Men Netanyahus konservativa Likud blev med god marginal största parti. När alla röster är räknade anses han kunna bilda en koalition med andra nationalistiska högerpartier och ett par religiösa partier.

Val i Israel

Det definitiva valresultatet kommer inte att bli offentligt förrän på torsdag morgon. Valet ansågs vara en förtroendeomröstning om Netanyahu – och det står klart att han har vunnit den omröstningen.

Liten marginal

Om allt går enligt Netanyahus planer skulle han kunna få en majoritet på cirka 68 av parlamentets 120 platser. Netanyahu har vunnit röster från en del av de framtida koalitionspartierna.

Det är presidenten Reuven Rivlin som ska utse regeringsbildare. Han uppges förespråka en samlingsregering där både Likud och Sionistiska unionen ingår. Netanyahus uttalanden tyder dock på att han inte är villig att bilda en sådan regering.

Det finns alltså frågetecken kring regeringsbildningen men troligt är att presidenten ändå måste ta hänsyn till att Netanyahu får 29 eller 30 mandat och utmanaren 24.

Palestinafrågan olöst

Netanyahus seger betyder att Palestinafrågan troligen inte kommer att lösas inom överskådlig tid. Netanyahu satsade de sista dagarna på att vädja till väljare som normalt skulle ha valt andra nationalistiska högerpartier.

Det betyder att han redan uttalat att han inte tänkte medverka till bildandet av en palestinsk stat. Det står i strid med de löften han tidigare gett om att accceptera att en palestinsk stat bildas.

Risken är stor att detta kan leda till enorma svårigheter för den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att hålla ihop sitt område. Det kan leda till att Hamas växer sig starkare och att det palestinska samhället radikaliseras ytterligare.

Det betyder också att den djupa motsättningen till USA och president Barack Obama kvarstår. Det betyder att Israel ytterligare kan isoleras internationellt om Netanyahu står fast vid sitt vallöfte.

Det gäller även löftet att ytterligare öka utbyggnaden av judiska bosättningar i det av Israel ockuperade östra Jerusalem. Bosättningarna strider mot internationell lag. Palestinierna anser att östra Jerusalem ska vara deras huvudstad.

Dyster bild

Netanyahu målade en dyster bild av Israels framtid om hans Likud skulle förlora. Han varnade bland annat för att ett nybildat arabiskt parti skulle kunna hota Israel. Efter detta uttalande har han beskyllts för rasism.

Tjugo procent av Israels befolkning är araber och på grund av en ändring av vallagen har de existerande partierna slutit sig samman i ett nytt parti, Förenade listan. Detta parti har nu också blivit Israels tredje parti i storlek.

Netanyahu varnade också för en iransk atombomb och det ökade terroristiska hotet i regionen. Netanyahus strategi ser alltså ut att ha gått hem hos väljarna.

Plånboksfrågor

Han satsade alltså på frågor om Israels säkerhet, samtidigt som många undersökningar före valet visade på att den stora frågan för de flesta väljare skulle vara ”plånboksfrågor”: Kraftigt ökade levnadskostnader och bostadsbrist.

Det var dessa frågor som Sionistiska unionen satsade på och man trodde att det skulle ge partiet segern. I sitt tal i natt tog Netanyahu också upp plånboksfrågorna och lovade att en ny regering under honom skulle ta itu med dem också.

Hans uttalande är en klar invit till ett nybildat parti som anses avgöra om Netanyahu kan samla en majoritet: Partiet heter Kulanu (Vi alla) och har grundats av  en avhoppad Likud-minister Moshe Kahlon. Partiet har satsat på just social och ekonomisk jämlikhet.

Vi kan alltså dra slutsatsen att det blir sådana frågor som en ny Netanyahu-regering satsar på, inte på att lösa Palestinafrågan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Israel

Mer i ämnet