Foto: SvD

”Många bunkrar varor inför stormen”

Uppdaterad
Publicerad

New York-borna håller andan inför stormen i kväll. – Många har bunkrat upp med batterier, ficklampor och hinkar, säger svenska Sofia Hedström, som bor i New York.

Ett stort snöoväder är på väg mot USA:s östkust. Vid sju-tiden svensk tid, mitt i natten i New York, var det fortfarande ett spänt lugn över staden.

– Det är ovanligt tyst och ovanligt mörkt. Det enda som hörs just nu är plogbilen utanför, säger Sofia Hedström, journalist och boende i New York och fortsätter:

– Just nu är det mest en lång väntan på vad som ska hända, det snöar faktiskt inte ens just nu. Men det är mer eller mindre utegångsförbud, tunnelbanan och gatorna har stängts igen.

Bunkrar ficklampor och hinkar

Stämningen är fortfarande lugn, men många som var med om stormen Sandy för drygt två år har lärt sig att det kan bli riktigt, riktigt illa.

– Man tar det här på allvar och vill vara på den säkra sidan, så många har bunkrat upp med ficklampor, batterier och även hinkar att fylla upp med vatten, om det skulle vara någon form av vattenstopp, säger Sofia Hedström.

”Verkligen ett nödläge”

Sofia själv har också förberett sig inför stormen.

– Jag var nere på gatorna tidigare i min lokala butik och handlade på mig det mest nödvändiga och så var jag också inne i järnhandeln och frågade vad de tycker att man behöver samla på sig och då var det ficklampor och batterier om det skulle bli strömavbrott.

När kommer det här att vara över?

– Ingen vet, många hoppas att det ska vara över imorgon kväll men det verkar kunna ta flera dagar i värsta fall. För två timmar sedan fick alla New York-bor ett akut sms som sa att ingen får vara ute och köra på gatorna. Så det är verkligen ett nödläge även om man inte märker det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.