Foto: TT

New York slopar språktest för taxichaufförer

Uppdaterad
Publicerad

Som ett led att locka fler chaufförer att köra de gula taxibilarna, väljer stadens nu att avskaffa engelskatestet i förarbildningen.

Enligt en ny lag som trädde i kraft i fredags, är engelskkunskaper inte längre ett krav för de som vill köra taxi i New York. Enligt staden anses språkkravet vara ”ett betydande inträdeshinder för att köra en taxi”, skriver nyhetsbyrån Reuters. Engelskatestet som tidigare har ingått i utbildningen ses som en barriär för potentiella förare från utlandet som söker jobb. Istället kommer taxiutbildningen att ges på flera språk.

”Den nya lagstiftningen erkänner verkligheten i en bransch som länge har burits upp av stadens hårt arbetande invandrade befolkning”, skriver New Yorks borgmästares representant Austin Finan i ett uttalande.

”Vi vill inte hindra att dem från tillgång till jobb och att försörja sig själva och sina familjer”, fortsätter han.

Konkurrens av Uber

De gula taxibilarna har på senare tid fått allt större konkurrens med taxitjänsten Uber, dit många förare med utländsk bakgrund sökt sig. Mycket på grund av att företaget inte gör något språktest. Villkor som staden nu vill kunna matcha, skriver New York Times.

I New York finns enligt Reuters nästan 144.000 aktiva taxiförare, över 90 procent av dem är födda utanför USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.