Bredbent tågresenär i New York, som i alla fall har placerat ryggsäcken vid fötterna. Foto: @brittneyg / Twitter

New York tar krafttag mot bredbenta resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Trött på folk som tar upp onödigt mycket plats i tunnelbanan? Välkommen då till New York. Snart lanseras en ny kampanj om ökad hänsyn i den amerikanska metropolens kollektivtrafik.

Bredbenta medresenärer och väskor på sätena är en ständig källa till irritation för många pendlare i storstäder. Samtidigt som resenärer trängs som packade sillar i rusningstrafiken envisas vissa med att uppta flera platser i vagnen.

Särskilt uppmärksammade i sammanhanget har överdrivet bredbenta män blivit. Bloggen ”Macho i kollektivtrafiken” skapade för ett par år sedan en infekterad debatt om machokultur och mäns benägenhet att, oavsiktligt eller med flit, ta för sig av plats i det offentliga rummet på andras bekostnad. Bloggen innehöll fotografier av anonyma män i Stockholms tunnelbana som satt ordentligt bredbent, eller på annat sätt, för att uppta två eller tre sittplatser och ibland till synes tvinga en medresenärer att sitta ordentligt ihopklämd.

Ny kampanj i New York

Motsvarigheter till bloggen finns i flera städer, bland dem mångmiljonstaden New York. Nu har MTA, som driver stadens kollektivtrafik, beslutat sig för att faktiskt göra något åt den bredbenta obetänksamheten, rapporterar lokaltidningen AM New York.

Under början av 2015 kommer en ny kampanj att göra resenärerna uppmärksamma på problematiken och uppmana till artighet och ökad hänsyn gentemot varandra.

– Vi måste fokusera på det här så att folk förstår att det är rätt sak att göra. När det gäller de värsta förbrytarna och artighet inte fungerar, då måste man börja ingripa, säger Charles Moerdler, styrelseledamot i MTA.

Ryggsäckar i skottlinjen

Bredbenta män är dock inte kampanjens enda målgrupp. Charles Moerdler berättar att han själv fick upp ögonen för platsproblematiken under en tunnelbaneresa där han såg hur hans barnbarns ryggsäck ”stack ut ett par kilometer” från kroppen. Tanken är att liknande otympliga väskor ska tas av överkroppen och placeras vid fötterna.

Kampanjen kommer att bestå av ny skyltning och möjligen även högtalarutrop, som ska påminna resenärerna om att visa mer hänsyn till varandra. Det gamla valspråket ”artighet smittar av sig” (”courtesy is contagious”) ska också uppdateras med något nyare och ”fräschare”.

Inte aktuellt i Stockholm

I Stockholm är det SL som driver kollektivtrafiken, men där finns just nu inga planer på att införa en liknande kampanj mot bredbenthet. Däremot har man tidigare haft kampanjer som syftar till att uppmuntra huvudstadens resenärer att vara artigare och visa mer hänsyn till varandra, och det är förmodligen något som kommer att dyka upp igen, berättar Jesper Pettersson på SL:s presstjänst.

– Men det här med hur man sitter är ingenting vi kan blanda oss i. Det blir lite väl polisiärt.

Tunnelbanedansare grips

I våras började New Yorks polis också gå hårt åt olika tunnelbaneartister, främst sådana som dansar eller utför akrobatik inuti tågvagnarna. Ett hundratal personer greps misstänka för olika grader av ordningsförseelser, rapporterar NBC.

Ingripandena väckte en debatt om när någons agerande i ett gemensamt utrymme kan anses vara ett störningsmoment eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.