Dejtingexperten Lauren Urasek. Foto: SVT

New Yorks populäraste tjej i app-världen ger dejtingtips

Uppdaterad
Publicerad

I den virtuella världen är Lauren Urasek New Yorks mest populära tjej. På bara tre månader fick Lauren 15.000 förfrågningar på nätet. Nu ger hon råd till andra som vill hitta den rätta.

– Om du skriver att du är en spännande person är det förmodligen för att du inte är det, säger Lauren Urasek, 26 år gammal och dejtingexpert.

Hon har skrivit en bok om dejtingtips som såklart heter Popular. Nu flyttar hon till Los Angeles där hon erbjudits jobbet som programledare för ett dejtingprogram.

Ett av tipsen: visa olika sidor

– Det är viktigt att visa olika sidor av sig själv, att man har ett rikt liv, säger hon och räknar upp saker som hon gillar och som hon profilerat sig med: 

– astrofysik, hundar, hajk. 

Och saker hon inte gillar: 

– Religion, cigaretter, folk som går långsamt, snabbmat, mustascher. 

Miljardindustri i USA

I USA idag träffas ett av tre par via nätet. Det hela har utvecklats till en miljardindustri. 

– Fördelen är också en nackdel, säger Lauren. Man har ett stort urval, kan filtrera bort folk och slipper gå igenom en jobbig dejt på en bar med någon man inte vet något om. Nackdelen är att man blir cynisk, säger Lauren som ännu inte mött ”den rätte”, trots alla framgångar för hennes nätprofil. 

Innebär då nätdejting slutet för den romantiska kärleken eller är den snarare en möjlighet för kvinnor att få mer att säga till om i samband med att man söker en partner? 

”Gör folk hårdare och förvirrade”

I New York möter Korrespondenterna ett annat proffs inom dejtingindustrin, Lisa Clampitt. 

– Onlinedejting är bara slöseri med tid, det gör folk hårdare, och förvirrade, säger hon. 

Lisa Clampitt är en modern äktenskapsmäklare. På rika kunders uppdrag letar hon likt en husmäklare rätt på passande partners. Lisa menar att många idag behöver rådgivning för att hitta rätt partner. Den romantiska kärleken tycker hon är överskattad: 

– Det är som... Jag känner mig förstådd, det är så bekant, dopaminerna flödar. Men det är inget sunt eller rationellt val vi gör och många gånger upprepar vi förödande mönster från förr. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.