Nicolas Sarkozy anklagas för censur på Twitter

Fem konton på Twitter som på olika sätt kritiserar eller driver med Frankrikes president Nicolas Sarkozy har stängts av. Nu anklagas presidentens stab för censur.

Ett konto som stängts är @_nicolassarkozy som funnits sedan september 2010. Enligt den satiriska webbtidningen kaboul.fr, som är innehavare av kontot, hävdar Twitter i ett mejl att man fått rapporter om att kontot är skyldigt till "intrång utan parodierande syfte".

Detta avvisar kaboul.fr som hävdar att det är uppenbart att kontot är humoristiskt och parodierande om man läser beskrivningen av vem som ligger bakom.

Därmed anser man sig följa reglerna för twitterkonton. Enligt kaboul.fr fick man dessutom bekräftat av Twitter för drygt ett år sedan att man följer reglerna.

Politisk censur
För kaboul.fr är det uppenbart att det rör sig om politisk censur eftersom det krävs att någon måste göra en anmälan för att ett konto ska kunna stängas på grund av den här typen av intrång.

Samtidigt har fyra andra twitterkonton, som kritiserar presidenten, stängts av.

Det rör sig om @mafranceforte, @fortefrance, @sarkozycaSuffit och @sarkozycestfini.

Namnen på de två första anspelar på Sarkozys kampanjslogan "La France forte". De andra två betyder "Sarkozy det är nog" respektive "Sarkozy det är över".

Enligt organisationen Internet sans frontières stängdes kontona mellan den 16 och 18 februari.

Den 15 februari öppnade president Nicolas Sarkozy ett officiellt twitterkonto för första gången. Samma dag meddelade han att han ställer upp i presidentvalet i april.

Kontot, som öppnades på förmiddagen, hade vid 15.30-tiden samma dag över 38.000 följare. Idag den 20 februari följer närmare 90.000 personer Sarkozy på Twitter.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se

Publicerad: