Foto: TT

Nigeria grep 20 Boko Haram-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Nigeria har nått ett genombrott i kampen mot extremiströrelsen Boko Haram.

20 framträdande medlemmar i jihadistgruppen har gripits misstänkta för ett flertal dödliga attacker i landet, uppger landets säkerhetstjänst.

President Muhammadu Buhari har intensifierat kampen mot Boko Haram.

Men trots jakten på gruppens medlemmar har över 700 människor dödats i bombattacker och skjutningar sedan Buhari tillträdde i slutet av maj.

Tros utöka terrormålen

Enligt landets säkerhetstjänst har gruppen planerat att utöka målen för sina terrordåd.

De misstänkta greps i flera tillslag över hela landet och ska enligt myndigheterna vara högt rankade befälhavare och andra framträdande medlemmar i Boko Haram. Männen påstås ligga bakom ett flertal dödliga attacker i städerna Potiskum, Kano och Zaria i norra Nigeria.

Gripanden i flera delstater

Gripandena gjordes i delstaterna Lagos, Kano, Plateau, Enugu och Gombe. Den stora geografiska spridningen tyder på att extremiströrelsen nu planerar att utöka målen för sina attacker, som hittills koncentrerats till de norra delarna av landet.

”Det plötsliga tillflödet av Boko Haram-medlemmar i staten Lagos pekar på att sekten i själva verket beslutat att utvidga sina skändliga terroraktiviteter dit, liksom till andra delar av landet”, skriver säkerhetstjänsten (DSS) i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

President Muhammadu Buhari har intensifierat kampen mot Boko Haram. Men trots jakten på gruppens medlemmar har över 700 människor dödats i bombdåd och skjutningar sedan Buhari tillträdde i slutet av maj.

I går avrättades tio medlemmar ur extremistgruppen i grannlandet Tchad efter att ha dömts för terroristbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.