Foto: TT

Trots blodiga attacker: ”Valet en framgång”

Uppdaterad
Publicerad

Dödliga attacker, uteblivna valobservatörer och teknikstrul. Valet i Nigeria har kantats av problem, och förlängs till söndagen. Men inga stora koordinerade terrorattacker har genomförts, som man befarade. Och valet måste ändå ses som en framgång, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Den nationella valkommissionen Inec meddelade sent på lördagen att 300 vallokaler av sammanlagt 150.000 skulle hållas öppna även på söndagen på grund av att tekniska problem hindrat många från att rösta.

President- och parlamentsvalet i Nigeria fick en knackig start redan när vallokalerna öppnade. Teknikstrul tillfälligt hindrade den nuvarande presidenten från att rösta. Den nya teknologin som skulle eliminera valfusk fungerade inte ens för självaste Goodluck Jonathan. Han tvingades vänta i solen och skämtade med funktionärerna.

– Vi får se om jag uthärdar, ser du hur jag svettas? Jag ber alla nigerianer om tålamod, oavsett vilka vedermödor vi möter, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

”Måste ses som en framgång”

Landets valkommission meddelar att man på grund av problemen med id-kortläsare skjuter upp röstningen på flera håll i landet. Väljarna i dessa områden kommer i stället att kunna rösta på söndagen.

Problem, javisst. Men nigerianerna själva är stolta över att man någorlunda kunnat genomföra valet, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

– Det här skulle kunna ha blivit ett val som havererade på många fler platser, med bomber som sprängdes och människor som inte vågade gå och rösta. Trots incidenterna så måste man ändå se det här valet som en framgång.

Halshöggs med motorsåg

Men valet har inte gått förbi utan attacker. Minst 25 personer ska ha mördats i nordöstra Nigeria på kvällen inför valdagen, skriver bland annat AFP. De flesta av offren ska ha halshuggits med motorsåg, säger en tjänsteman i Barutai i delstaten Borno till tyska DPA.

– Vi sprang ut i skogen. Men de som fångades i sina hem slaktades, berättar tjänstemannen Malam Ibrahim Adamu och lägger till att husen sedan stacks i brand.

Flera personer sköts på väg till vallokalerna i den oroliga delen av landet. I byarna Birin Bolawa och Birin Fulani attackerades vallokaler.

– Vi hörde de beväpnade männen skrika: ”Vi varnade er om att hålla er borta från valet”, säger en valfunktionär till nyhetsbyrån Reuters.

”Viktigt att resultatet accepteras”

Attacker var väntat, säger SVT:s Johan Ripås. Men det man fruktade mest var att flera stora terrorattacker skulle genomföras, vilket skulle göra att valet inte kunnat genomföras. Men det har alltså inte skett.

– Det är extremt positivt. Jag skrev på twitter i dag att ”There´s a saying. When Nigeria sneeze, the whole of Africa catches a cold. Well, Nigeria just coughed a little. Well done!” (ungefär ”det finns ett talesätt, att när Nigeria nyser så drabbas hela Afrika av en förkylning. Nigeria hostade bara till lite, bra gjort! redaktionens anm).

– Nu är det viktiga att, när resultatet kommer, att det accepteras. Om det inte gör det, och det kommer rykten om valfusk, så kan det bli farligt. Då kan vi komma att se våld på många platser i Nigeria, säger Johan Ripås.

Långa väntetider

Säkerhetsläget har varit en stor fråga inför valet, eftersom många menar att Jonathan inte rår på Boko Haram. Extremisterna har visserligen pressats tillbaka de senaste dagarna men har alltså gjort allvar av sina hot att sabotera valet.

Samtidigt som flera blodiga attacker genomförts är människor fast beslutna att göra sin röst hörd. Sammanlagt har 68,8 miljoner människor registrerat sig.

– Jag väntar gärna hela dagen om jag måste, till och med under morgondagen, för att få rösta, säger försäljaren Maimuna Mohammed till The Guardian.

Jämnt lopp

Loppet verkar bli jämnt mellan Goodluck Jonathan och utmanaren general Muhammadu Buhari, som styrde Nigeria 1983-1985, efter en militärkupp. För första gången sedan Nigeria blev demokratiskt kan den sittande presidenten tvingas lämna ifrån sig makten.

Men Jonathan tycks åtminstone ha stort stöd i sin hemstad.

– Det här är en stor dag för vår son och vi är fast beslutna att se till att han fortsätter vid makten, säger den 42-årige civilingenjören Laurence Banigo i Utuoke till AFP.

I Buharis hemstad Daura var dock tonen en annan.

– Vi är 100 procent redo att rösta, vi ska rösta på den kandidat som kommer att skydda våra liv och vårt lands integritet, säger Moustapha Osman och syftade på säkerhetsproblemen som överskuggat Jonathans styre.

Fakta: Viktigaste aktörerna i valet

Nigeria styrs sedan 2010 av den 57-årige Goodluck Jonathan från partiet PDP. Jonathan var tidigare vicepresident, men övertog presidentposten när företrädaren Umaru Yar'Adua avled. I april 2011 valdes Jonathan till en fyraårig mandatperiod.

Den 72-årige general Muhammadu Buhari styrde landet med hårda nävar efter en militärkupp i mitten av 1980-talet, men gör nu sitt fjärde försök att på demokratisk väg återfå makten. Han representerar koalitionen APC, som framförallt gått till val på att bekämpa den utbredda korruptionen i landet.

Valet gäller såväl presidentposten som parlamentets två kammare, senaten och representanthuset.

Källa: Utrikespolitiska institutet, AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.