En av Googles serverhallar i Oklahoma, USA. Foto: AP/Scanpix

”Nio av tio övervakade inte NSA:s målgrupp”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som fastnar i den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s övervakning är vanliga internetanvändare, skriver Washington Post. Men där finns också viktiga underrättelser.

Nio av tio tillhör inte övervakningens målgrupp, utan ”fastnade i ett nät som underrättelsetjänsten kastat ut för någon annan”, skriver Washington Post som ägnat fyra månader åt att gå igenom material insamlat av NSA.

Tidningen har granskat 160.000 mejl och chattkonversationer, samt 7.900 dokument från 11.000 internetkonton som de fått av visselblåsaren Edward Snowden. Filerna samlades in av NSA mellan 2009 och 2012.

”Voyeuristisk kvalitet”

I nästan hälften av övervakningsfilerna finns namn och mejladresser som enligt NSA tillhör amerikanska medborgare – trots att underrättelsetjänsten bara får avlyssna utländska medborgare.

”Många av filerna, klassade som oanvändbara men ändå insamlade, har en uppseendeväckande intim, nästan voyeuristisk kvalitet”, enligt tidningen. Där finns bland annat uppgifter om kärlekshistorier, sexuella förbindelser och psykiska kriser.

Användbar information

Men i materialet finns även en rad viktiga underrättelser. Trots att tidningen ”på begäran av CIA-tjänstemän” utelämnat en rad exempel, för att inte ”äventyra pågående operationer”, nämns bland annat ett hemligt utländskt kärnprojekt, dubbelspel av en namngiven allierad nation och identiteter på aggressiva hackare.

Dokumenten visar även att övervakningen ledde fram till gripandet av Balibombaren Umar Patek, vars attentat mot en nattklubb i Indonesien skördade 202 människoliv, bland dem sex svenskar.

”Övervakningsfilerna belyser ett politiskt dilemma som offentligt bara har avhandlats på abstrakt nivå”, skriver tidningen som konstaterar att övervakningen kränkt den personliga integriteten ”i en skala som Obama-administrationen inte velat ta ansvar för”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.