Nobelpristagare fördömer spöstraff

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt 18 Nobelpristagare uppmanar i ett öppet brev akademiker i Saudiarabien att fördöma den offentliga pryglingen av bloggaren Raif Badawi.

Brevet är publicerat i den brittiska tidningen Independent och är undertecknat av den sydafrikanske litteraturpristagaren John Coetzee liksom av pristagare i kemi, fysik och medicin.

Isolering hotar

Som mottagare till det öppna brevet står King Abdullah University of Science and Technology (Kaust), och mellan raderna framgår att universitetet riskerar att bli isolerat av den övriga akademiska världen om man inte på allvar höjer sin röst mot Badawis straff.

Nobelpristagarna uppmanar sina saudiska akademiska kollegor att ”låta sina argument för friheten att ha en avvikande mening höras”.

Den 30-årige Badawi fick sin dom i september och ska avtjäna tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha ”smädat islam”. Han är en av grundarna av ett liberalt nätverk som också engagerar kvinnorättsaktivister.

Kritik från flera håll

I brevet konstaterar också Nobelpristagarna att ”tiden är mogen för nytänkande” efter att den saudiske ambassadören i Frankrike deltagit i den demonstration till försvar av yttrandefriheten som hölls efter förra veckans terrordåd i Paris.

Flera regeringar har kritiserat straffet och måndags tog Saudiarabiens chargé d'affaires emot en protest från den svenska regeringen på utrikesdepartementet.

Vilken reaktionen blev är inte känt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.