Nobelpristagare i ekonomi Oliver Hart Foto: TT

Nobelpristagaren i ekonomi: ”Med Trump går vi in i en era av inkompetens”

Uppdaterad
Publicerad

 ”Innan var jag livrädd över möjligheten att han kunde bli vald. Nu när det blev Trump är jag livrädd tio gånger om för vad som väntar.” Det säger Oliver Hart, en av årets ekonomipristagare om att Donald Trump gick segrande ur det amerikanska presidentvalet.

Oliver Hart, en av årets ekonomipristagare som kommer till Nobelfestligheterna i Stockholm den 10 december, har svårt att hämta sig från chocken han fick när valresultatet stod klart – Donald Trump blir USA:s 45:e president.

– Det farligaste är att vi nu går in i en era av inkompetens. Han har inget bra folk runt sig, av ekonomerna som figurerat är de helt okända. Dessutom tror jag inte Trump är så intresserad av att ta emot råd. Han tror att han kan bäst själv. Han vet inte gränsen för sin okunskap, och det är det riktigt skrämmande, säger Hart när SVT träffar honom på Harvard, där han är professor i nationalekonomi.

USA-val 2016

Tacklade inte problemen

Oliver Hart är en av 790 ekonomer som skrivit på ett upprop mot Trump.

– Jag har aldrig sett så många komma ut på samma gång och säga ”den här personen är farlig”. Det kommer bli svårt för honom att hitta rådgivare bland erkända ekonomer, för de är alla emot honom!

Harts medpristagare, Bengt Holmström vid MIT, har inte heller mycket till övers för Trump, men säger att han och andra i eliten får skylla sig själva för att man inte tacklade de frågor som Trump satte fingret på inom amerikansk ekonomi: Jobb som försvinner på grund av automatisering eller flytt till låglöneländer.

”Europa är extra utsatt”

Vad gäller konsekvenserna det får för världsekonomin att Trump tar makten i Vita Huset är bägge överens om att hans vilja att begränsa frihandel kan vara skadligt för alla inblandade parter, och kan komma att kännas ända till Europa, beroende på vilka avtal som rivs upp. Europa är extra utsatt, menar Holmström, på grund av sitt svaga finansiella system som han menar kan få svårt att klara en kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet