Foto: TT

Skogsbränderna växer i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de tjugotalet mark- och skogsbränderna i Kalifornien sprider sig. Nu samlar delstaten krafter för att få kontroll på dem.

Enbart den största branden, norr om San Francisco, bekämpas av omkring 2.000 brandmän och har skurit av två motorvägar. Sammanlagt arbetar 9.000 brandmän med att försöka tygla bränderna, och 12.000 människor i trakten har beordrats att lämna sina hem.

Vid Lower Lake, där det finns en berömd skog med nationalparksskydd, har minst två dussin bostadshus eldhärjats.

Också en eldsvåda nära gränsen till Oregon som krävde en brandmans liv i fredags har fortsatt sprida sig.

11.000 hektar stor

Guvernören Jerry Brown har utlyst nödläge i delstaten och nationalgardet har kallats in för att delta i räddningsarbetet. En av bränderna, som fått namnet Rocky, var på söndagen runt 11.000 hektar stor och väldigt svår att ta kontroll över.

Ett oväder med blixtar har också startat mängder av små bränder som brandförsvaret måste prioritera och brandmän har kallats in från hela USA för att hjälpa till i arbetet.

Vägar avstängda

– Torkan har förvandlat delstaten till fnöske, säger Jerry Brown som också skickar hälsningar till alla tappra brandbekämpare.

Flera vägar har stängts av i området och 24 hem är helt nedbrända. Hundratals människor har evakuerats och många frivilliga hjälper till med släckningsarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.