Se den enorma solcellsparken i klippet ovan. Foto: SVT

Nordens största solcellspark i drift

Publicerad

I Danmark har Nordens största solcellspark nyligen kopplats in på elnätet. Tack vare generösa statsbidrag producerar Danmark mer solel än Sverige.

Strax före årsskiftet kopplades solcellparken på Lerchenborgs gods in på elnätet. Den ska vara Nordens största med en effekt på 60 MW. Parken är en och halv kilometer lång och består av 245.000 solpaneler. Den kommer att försörja 15.000 hushåll med el.

– Vi driver lantbruk och skördar ju solens energi i form av energigrödor, det är välkänt. Det här är bara ett annat sätt att göra det för energi, och det är lika viktigt, säger Christian Lerche.

Mindre moln nära kusten

Placeringen på en halvö på västra Själland nära Kalundborg är bra. Det blir många soltimmar vid kusten och solcellerna får kylning från havet. Det ger ökad produktion. Dessutom ligger anläggningen granne med Kalundborgs kolkraftverk och de stora kraftledningarna.

– Det var ett skäl till att vi valde att placera anläggningen här, säger Christian Lerche.

För tre år sedan byggde Christian Lerche också sex vindkraftverk som står alldeles bredvid solcellsparken. De sex verken producerar lika mycket el som solcellerna, men energislagen balanserar varandra. Vindkraftverken levererar mest på vintern och även på natten, då solcellerna inte producerar el.

Bidrag betalar jätteinvesteringen

Parken ägs av det tyska företag Wirsol som har investerat 500 miljoner danska kronor. Men det kommer att bli en bra affär tack vare en lucka i bidragssystemet. Under några månader 2012 gällde extra förmånliga bidrag och därför skyndades projektet fram för att dra nytta av reglerna. Under 10 år betalar den danska staten 102 öre per kilowattimme för elen. Det är nästan fem gånger dagens marknadspris. Med en produktion på 60 miljoner kilowatttimmar om året, betyder det 600 miljoner danska kronor i garanterade intäkter.

– Tidigare har vi pratat om företag och lönsamhet. Nu pratar vi om koldioxid. Och ska man minska utsläppen måste man göra någonting, säger Henrik Mögelvang, vd på Omnisol som är initiativtagare och har projekterat anläggningen.

Stora parker inte längre lönsamma

Nu har stödsystemen bantats och riktas mer mot privata anläggningar på villatak, men solelsproduktionen i Danmark fortsätter ändå att växa svagt, och är större än i Sverige. I Danmark gav solel cirka två procent av elbehovet 2014, medan det i Sverige bara är 0.05 procent. Men några fler stora parker är inte på gång för närvarande i Danmark.

– Det måste vara ekonomi i det, och vara en långsiktigt företag. Det kan jag inte se att det är som det ser ut nu, säger Henrik Mögelvang.

– Just nu håller det tillbaka lite grann, för det har varit en våldsam utveckling för solceller som kostar staten mycket pengar. Men på lång sikt tror jag att solcellerna blir ännu billigare och effektivare och att man då kan producera till ett lägre pris, säger Christian Lerche.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.