Japans försvarsminister Gen Nakatani och Nordkoreas ledare Kim Jong Un., bredvid en tv-bild på en av de avfyrade missilerna på onsdagsmorgonen. Foto: TT

Nordkorea avfyrade ny robot

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat ännu en robot som landade i havet vid landets östkust, uppger sydkoreansk militär. Grannländerna Sydkorea och Japan reagerar stark på det senaste brottet mot FN:s resolutioner. USA säger sig vara redo att försvara ”oss själva och våra allierade”.

Tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid sköt Nordkorea upp ännu en ballistisk robot.

Landade nära Japan

Uppskjutningen gjordes från provinsen Södra Hwanghae som ligger sydväst om huvudstaden Pyongyang, enligt Sydkorea. En sydkoreansk regeringskälla säger att roboten ser ut att ha varit en medeldistansrobot av typen rodong och att den flög ungefär 100 mil, uppger nyhetsbyrån Yonhap.

Roboten landade i havet utanför den nordkoreanska östkusten, nära japanskt territorialvatten.

”Seriöst hot”

Sydkorea uppger att uppskjutningen är ett tydligt tecken på Nordkoreas ”ambition att anfalla grannländer”.

Även Japan har reagerat på uppskjutningen och landets försvarsminister kallar robotavfyrandet ett ”seriöst hot” mot Japans säkerhet.

Den japanska armén, som enbart finns till för självförsvar, står i beredskapsläge för fler nordkoreanska uppskjutningar, säger försvarsminister Gen Nakatani till Reuters.

Flera uppskjutngar senaste tiden

Detta är den senaste i en serie av uppskjutningar från nordkoreanskt håll som inte följer FN:s resolutioner.

Den 19 juli sköt Nordkorea upp tre ballistiska robotar som flög mellan 50 och 60 mil och landade i havet utanför landets östkust.

Nordkorea uppgav då att de uppskjutningarna var en del av en övning som skulle simulera attacker mot sydkoreanska hamnar och flygfält som används av amerikansk militär.

USA redo att försvara allierade

USA fördömer skarpt det här och andra tester som har gjorts nyligen. Enligt USA:s strategiska kommando rör det sig om två robotar som ska ha avfyrats.

– Vi fortsätter att vara beredda på att arbeta med våra allierade och partners i världen för att svara på fortsatta nordkoreanska provokationer, och att försvara oss själva och våra allierade mot attacker och provokationer, säger utrikesdepartementets talesperson Anna Richey-Allen.

USA och Sydkorea kom förra månaden överens om att placera ett avancerat robotförsvarssystem i Sydkorea. Nordkorea har hotat med ett ”fysiskt svar” på beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.