Foto: TT

Nordkorea avfyrade robot

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat en ballistisk robot, rapporterar Sydkoreas försvarsdepartement. USA:s president Donald Trump säger att USA står bakom Japan till 100 procent efter uppskjutningen.

Det är första gången sedan Trump tillträdde som president som Nordkorea avfyrar en robot.

Den nytillträdda regeringen hade väntat sig en nordkoreansk ”provokation” strax efter tillträdet, och kommer nu att överväga hur ett svar på robottestet ska se ut, för att visa att USA inte söker upptrappning, säger en amerikansk myndighetskälla till Reuters.

– Det här var ingen överraskning. Den nordkoreanske ledaren tycker om att få uppmärksamhet vid sådana här tillfällen, säger källan.

USA väntas öka trycket på Kina att tygla Nordkorea.

Oacceptabel

Japans premiärminister Shinzo Abe kallar uppskjutningen ”oacceptabel” vid en presskonferens under sitt besök hos Trump i USA.

Testet fördöms av Sydkorea.

”Man tror att dagens robotuppskjutning (. . .) syftar till att dra internationell uppmärksamhet till Norr genom att visa upp sin kärnvapen- och robotkapacitet”, skriver Sydkoreas försvarsdepartement i ett uttalande.

”Det tros också vara en väpnad provokation för att testa den nya amerikanska regeringen under president Trump.”

Mot Japanska havet

Vilken typ av ballistisk robot som sköts upp är inte klarlagt, uppger Sydkoreas försvarsdepartement. Enligt nyhetsbyrån Yonhap misstänker den sydkoreanska militären att det kan ha varit ett test av en medeldistansrobot av typen Musudan. I oktober testade Nordkorea den typen av robot två gånger från samma flygbas, i provinsen Norra Pyongan, i landets västra delar.

Roboten avfyrades i riktning mot Japanska havet strax före klockan 8 på morgonen lokal tid, och färdades runt 50 mil innan den föll ned i havet.

USA:s president Donald Trump har informerats om händelsen och Vita huset övervakar situationen.

– Jag vill att alla ska veta att USA står bakom Japan, vår viktiga allierade, till 100 procent, sade Trump vid presskonferensen med Shinzo Abe.

Nordkorea varnades

Vid ett besök i Seoul i början av februari varnade USA:s försvarsminister James Mattis Pyonyang för att utföra kärnvapenattacker.

– En attack mot USA eller våra allierade kommer att besegras, och all användning av kärnvapen skulle mötas med ett svar som skulle vara effektivt och överväldigande, sade Mattis då.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un uppgav i sitt nyårstal att landet var nära att genomföra testuppskjutningar av en interkontinental ballistisk robot.

Donald Trump, som då inte hade svurits in som president, svarade på Twitter: ”Det kommer inte att hända!”

I fredags försäkrade Trump Japans premiärminister Shinzo Abe, som är på besök i USA, om att Washington är engagerat i Japans säkerhet. Trump sade då att länderna ska arbeta tillsammans för att främja sina gemensamma intressen, och att försvaret mot robot- och kärnvapenhotet från Nordkorea är högprioriterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.