Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Nordkorea har beslutat att dra tillbaka klockan 30 minuter, för att ta avstånd från tidigare kolonialmakten Japan. Foto: TT

Nordkorea byter tidszon

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea vill frigöra sig från ”japansk imperialism” och ställer därför tillbaka klockan 30 minuter. Därmed återgår landet till den tid som gällde före den Japanska annekteringen 1910.

Nordkorea ligger för närvarande nio timmar före GMT, grundtidszonen som utgår från Greenwich utanför London. Det har landet gjort sedan 1912 då Japan, som annekterade Nordkorea 1910, ändrade tiden.

Men nu vill de gå tillbaka till sin ursprungliga tidszon som de hade innan 1912 och skapar därför ”Pyongyangtid”, rapporterar den Nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA. Detta innebär att landet kommer att ligga 8,5 timmar före GMT, en förskjutning med 30 minuter.

”Oförlåtliga brott”

”De onda japanska imperialisterna begick så oförlåtliga brott som att till och med beröva Korea dess egen standardtid, medan de skoningslöst trampade ner landet”, meddelar KCNA.

Den nya standardtiden ska införas den 15 augusti, 70 år efter det att Japans kolonialstyre 1910-45 upphörde.

Problem för gemensam industri

Enligt Sydkorea kan tidsförskjutningen kan innebära initiala problem för Kaesong, den stora industripark som sköts genensamt av de båda länderna, men som ligger på Nordkoreansk mark rapporterar BBC.

– Och på längre sikt kan det innebära att det blir svårare att ha enad standard och minska skillnaderna mellan de två sidorna, säger Jeong Joon Hee på det Sydkoreanska departementet för förening.  

Okej att byta tid på eget bevåg

Det finns inget internationellt organ som bestämmer vilken tidszon som länder ska höra till, utan det är helt upp till länderna själva.

2007 gjorde Venezuela en liknande politisk markering och ställde tillbaka sin standardtid med en halvtimme. Argumentet var att dagen skulle anpassas mer till solljuset, men kritiker hävdade att det bara handlade om att skilja sig från tidszonerna i ärkerivalen USA.

– Jag bryr mig inte om ifall de kallar mig galen, den nya tiden ska gälla, sade Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez då, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.