Foto: TT

Nordkorea laddar upp inför firande

Uppdaterad
Publicerad

Pyongyang har putsats upp inför firandet av det styrande Arbetarpartiets 70-årsdag i dag.

Stridsvagnar, raketer och en militärshow utan dess like –  Nordkorea slår på stort när partiet ska firas, rapporterar flera nyhetsbyråer. I mittpunkten står givetvis diktatorn Kim Jong-un som tog över ledarskapet efter sin far år 2011. Höjdpunkten blir troligen när det populära popbandet Moranbong intar scenen, berättar en västerlänning som är bosatt i Pyongyang och som TT har varit i kontakt med.

– Firandet har en enorm betydelse som man förbereder genom att till exempel gräsmattor klipps och gator städas, säger han.

Pyongyang har genomgått en stor ansiktslyftning där både ett 30-våningshotell har totalrenoverats och en färja som rymmer 1.230 passagerare har byggts för att kunna kryssa på Taedongfloden, rapporterar NK News, en oberoende nyhetssajt som bevakar Nordkorea med bas i Washington.

Nya statyer av avlidna nordkoreanska ledare har rests över hela landet inför firandet.

Helt annan verklighet bakom

Men bakom den putsade fasaden råder en helt annan verklighet, berättar nyhetsbyrån AFP. Förra året konstaterade en FN-rapport att Nordkoreas brott mot de mänskliga rättigheterna ”saknar motstycke i den moderna världen”.  Baserat på vittnesmål från hundratals nordkoreanska flyktingar, beskriver rapporten ett nätverk av arbetsläger som håller upp till 120.000 personer fångna. Rapporten innehåller också dokumenterade fall av tortyr, summariska avrättningar och våldtäkter.

Tvångsarbete

Lagom till jubiléet anklagade i torsdags människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) Nordkorea för att i stor skala utnyttja sina invånare som gratis arbetskraft, inte minst nu inför de stora festligheterna. Tvångsarbete ska ha använts av det styrande partiet ända sedan 1945, för att klara landets ekonomi och säkra sin makt.

– Det kan inte finnas en tydligare kontrast än den, mellan drömmen om ett nordkoreanskt proletärt paradis och verklighetens politiska system som tvingar människor att arbeta gratis för att bygga upp landets ekonomi, säger HRW: s  biträdande asienchef Phil Robertson.

HRW har talat med studenter som sagt att de arbetat utan lön på gårdar två månader per år, HRW hävdar att det systemet under de senaste åren alltmer blivit den ekonomiska ryggraden i landet, efter att man förlorade mycket arbetskraft, och därmed produktivitet, under de katastrofala svältåren på 1990 talet.

– Tvångsarbete i Nordkorea har blivit så vanligt att det är ingen överdrift att säga att det dominerar livet för vanliga medborgare på daglig basis, säger Phil Robertson på HRW.

– Detta är en dold människorättskris som har förbisetts alltför länge.

Massiv militärparad

Regimen i Pyongyang å sin sida förkastar med eftertryck alla anklagelser om omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter, och avfärdar detta som en del av en USA-ledd smutskastningskampanj.

Det Nordkorea väljer att visa upp för omvärlden på årsdagen av grundandet av den styrande arbetarpartiet, är en massiv militärparad, en mängd konserter, föreställningar och utställningar.

Propaganda

”Myndigheter spelar upp propaganda från bilhögtalare från gryning till sen kväll. Invånarna uppmanas att energiskt delta i byggnadsarbetet inför festligheterna”, uppger en anonym källa för den sydkoreanska nyhetssajten Daily NK. Missnöjet bland invånarna är utbrett, enligt källan, som säger att hon troligen kommer att vara för utmattad för att kunna delta under själva festligheterna.

”Utvecklingsdiktatur”

Tiderna förändras även i Nordkorea och The Guardian rapporterar att tillväxten ökat markant. Det privata entreprenörskapet växer, trots att det är olagligt. Numera finns privata lastbilsföretag och oljeraffinadarier. Uppskattningsvis kommer omkring 30-50 procent av landets BNP från den privata sektorn och landet sägs gå mot en slags auktoritär kapitalism, en så kallad ”utvecklingsdiktatur”. Fastighetspriserna rusar och Kim Jong-un sägs vilja uppmuntra marknadsvänliga reformer som han kombinerar med hård kontroll över befolkningen genom exempelvis offentliga avrättningar.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-un.

Samhället är militariserat, slutet och genomsyrat av ideologisk propaganda.

Medborgare är strängt övervakade och förbjuda att lämna sitt hemland.

Nordkorea har kärnvapen och ligger i en bitter konflikt med USA och Sydkorea.

En ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation.

All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Källa: Utrikespolitiska institutets landguide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.