Nordkoreas diktator kärnvapenskramlar

Uppdaterad
Publicerad

EU överväger ytterligare sanktioner mot Nordkorea, medan Ryssland manar till dialog.

Nordkorea å sin sida följer tidigare uppvisat mönster: Ilskna protester, varningskott i havet – och kärnvapenhot från landets diktator.

”Vi måste vara redo att avfyra våra kärnvapenladdningar när som helst”, ska den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un ha sagt vid en militärövning enligt statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA..

Uttalandet kommer efter beskedet att EU välkomnar FN:s hårda sanktioner mot den nordkoreanska regimen, men vill gå ännu längre. I ett PM Reuters tagit del av framgår att unionen överväger att vidta ytterligare åtgärder.

”Det finns utrymme för EU att vidta självständiga åtgärder som tillägg och förstärkning till FN:s åtgärder”.

Återupptagna förhandlingar

Ryssland som tillsammans med Kina är ett av få länder i FN som har något närmare band till Nordkorea väljer att gå en annan väg och uppmanar i stället landet att återuppta förhandlingarna med FN.

– Vi hoppas att den nordkoreanska sidan tar det här beslutet (om sanktioner) på rätt sätt och återvänder till förhandlingsbordet för att hitta en lösning på kärnvapenproblemet, säger en representant för det ryska utrikesdepartementet.

Sydkoreas utrikesdepartement uppger att landet analyserar om det var kortdistansrobotar eller artillerield som avfyrades från Nordkoreas östra kust under torsdagen.

Beskjutningen sedan FN:s säkerhetsråd bestämt att sanktionerna mot Nordkorea drastiskt ska skärpas. Åtgärderna är de hårdaste som säkerhetsrådet någonsin har beslutat och är en reaktion mot ett kärnvapenprov som Nordkorea utförde i januari och en raketuppskjutning i februari. Beslutet är resultatet av närmare två månaders förhandlingar mellan USA och Kina och syftar till att strypa finansieringen av kärnvapen och andra förbjudna vapenprogram.

Antagit ny lag

Sydkoreas president Park Geun-Hye välkomnar sanktionerna.

– Vi kommer att samarbeta med världen för att få den nordkoreanska regimen att överge sin hänsynslösa utveckling av kärnvapen och göra slut på tyranniet som undertrycker friheten och de mänskliga rättigheterna för våra bröder i norr, sade hon vid en religiös sammankomst på torsdagen.

Sydkorea har samtidigt antagit en försenad lag om att upprätta ett särskilt organ för kontraspionage.

Nordkorea har hela tiden hävdat att landet har rätt att genomföra raketuppskjutningar, som man säger är en del av landets rymdprogram.

Fakta: Nordkoreasanktioner

FN:s säkerhetsråd har röstat igenom utvidgade och skärpta sanktioner mot den nordkoreanska regimen.

Bland annat ska Nordkorea hindras från att exportera kol, järn, järnmalm, guld och titan.

Med udden riktad mot Pyongyangs elit förbjuds också export av lyxklockor, snöskotrar och vattenskotrar till Nordkorea.

Källa: Nyhetsbyrån AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.