Samkönade äktenskap har varit tillåtna i Norge sedan 2008, men det är alltså först nu som de kan genomföras i kyrkan. Foto: TT

Norska kyrkan öppnar för äktenskap mellan personer av samma kön

Uppdaterad
Publicerad

Ledarna för kyrkorådet i Norge har röstat för ett förslag som ger personer av samma kön möjlighet att gifta sig i kyrkan.

Förslaget som innebär att två bröllopsritualer införs och att synen på äktenskapet blir könsneutral, får stöd av 88 av 115 delegater.  Det har arbetats fram av ett utskott i kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ.

En minoritet i utskottet som istället ville fortsätta utreda hur samkönade vigslar i kyrkan skulle påverka kyrkans teologiska syn på familjen i stort, fick stöd av 32 medlemmar.

Samkönade äktenskap har varit tillåtna i Norge sedan 2008, men det är alltså först nu som de kan genomföras i kyrkan.

Motsvarande ritualer

”En majoritet i kyrkorådet anser att det utöver den nuvarande bröllopsritualen och förbönen för borgerlig vigsel mellan man och kvinna måste utarbetas motsvarande ritualer som inkluderar par av samma kön, och kan användas på alla par”, står det i utredningen.

Förslaget kommer dock med vissa reservationer. Präster som inte stöder samkönade äktenskap kan vägra att utföra vigseln. Däremot ska homosexuella ha rätt att gifta sig i sin lokala kyrka, även om den lokala prästen motsätter sig det. Hur det ska genomföras rent praktistk är oklart, skriver NRK.

Samkönade vigslar kan börja utföras tidigast i januari 2017.

”En dröm går i uppfyllelse”

En av de första som gick upp i talarstolen för att kommentera utslaget var 21-årige Kai Steffen Östensen, skriver NRK.

– En dröm går i uppfyllelse. Jag har lärt mig att alla är guds barn, men jag har inte alltid känt mig som det. Jag har känt mig som en ”jävla bög”. Nu ska jag också snart få gifta mig i kyrkan. Jag är inte annorlunda. Jag är en människa som älskar en annan människa, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.