Foto: Matti Paavola / Wikimedia commons / SVT

Norges galna gränsgåva till Finland – vill ge bort berg

Uppdaterad
Publicerad

Norge borde ge bort toppen av Haldefjäll till Finland, som en gåva på landets hundraårs-firande av självständigheten 2017. Detta hoppas en Facebook-grupp kunna driva igenom. Nu har även gruppen fått stöd av före chefen för norska Lantmäteriet.

I januari 2017 är det dags, då firar Finland 100 år som självständig nation. Då kommer landets högsta punkt att vara en del av Haldefjäll, precis på gränsen till Norge. Om inte en Facebook-grupp hinner ändra på den saken.

Nu har kampanjen ”Halti som jubileumsgåva”, som vill skänka en bit land av Halde på den norska sidan, fått starkt stöd från Norges motsvarighet till Lantmäteriet.

En liten justering av gränsen

Gruppen föreslår att gränsen flyttas några meter så att Haldes topp (1.361 meter över havet) blir finsk mark. Detta skulle innebära en liten justering av landsgränsen några tiotals meter.

– Är inte detta en kreativ idé? Vi skulle inte ens behöva ge bort något av Norge, det skulle knappt vara märkbart. Och jag är säker på att finländarna verkligen skulle uppskatta det, säger Björn Geirr Harsson, tidigare chef för Kartverket (Norges svar på Lantmäteriet) till NRK.

Harsso har funnit idén så fiffig att han förra veckan satte sig ned och skrev ett mejl till sin efterträdare Anne Cathrine Fröstrup, den nuvarande chefen för Kartverket, för att framföra förslaget. Hennes svar gick i dur.

– Jag måste säga att jag tycker att det är en väldigt bra idé. Det är en fin gåva till ett land som saknar ett högt berg och där den högsta punkten inte ens är en topp, sade Fröstrup till NRK efter att ha tagit emot frågan.

Hade idén redan på 70-talet

Den högsta bergstoppen i i Finland i nuläget är Ridnitsohkka, med 1.316 meter över havet. Om Kartverket och Facebook-gruppen lyckas få med sig fler, och Norge verkligen ritar om gränsen, så blir det en fantastisk gåva att ge för den gamle myndighetschefen Björn Geirr Harsson, i dag 75 år.

Idén att lämna över den lilla landbiten, och ge Finland en ny högsta-punkt, slog honom redan 1972, säger han.

– Redan då undrade jag varför i hela världen de inte fått den här toppen, säger Harsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.