SVT Nyheters reporter Ricardo Garcia, på plats i Peru Foto: SVT

Norra Peru lamslaget efter nya skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret fortsätter att slå hårt mot norra Peru och ännu fler kraftiga skyfall väntas de närmaste veckorna. Antalet döda stiger och är uppe i 84, rapporterar SVT Nyheters reporter Ricardo Garcia Canchaya, på plats i Peru.

Utanför Jaujas flygplats i centrala Peru köar människor för att flyga till Lima.

– Min mamma har cancer och hon ska få behandling imorgon. Vi har väntat i över tio timmar men vi vet inte om vi får plats på nästa flyg, säger Luzmila Canchari till SVT Nyheter.

Hon är en av många drabbade av översvämningarna som slår hårt mot vägar, flyg och broar som förbinder norra delen av landet med huvudstaden Lima. Militärflygplan har satts in på flera håll för att transportera sjuka, gamla och fattiga men flygplanen räcker inte till.

Hus spolas bort

Hus och bilar har spolats bort när floderna fyllts med rasande vattenmassor.

I byar och mindre städer går människor med vatten upp till midjan eller förflyttar sig i små båtar i jakt på mat och drickbart vatten. Vissa regioner är helt utan dricksvatten och människor köar vid myndigheternas vattenutdelning.  Flera tusen hektar odlingar har förstörts av regnet.

Vägar och järnvägar stängda

Carretera Central, vägen som sammanlänkar huvudstaden Lima med Andernas centrala regioner, har stängts av efter att floden Rimac återigen svämmat över. 

Även den viktiga järnvägen som fraktar koppar, zink och silver från gruvorna till hamnarna är nu stängd. Peru är världens näst största kopparproducent och ligger på tredje plats globalt när det gäller utvinning av zink och silver.

TV: Kvinna överlever efter lerskred

Hamnar och kusten drabbat

Många hamnar har tvingats stänga och flera kuststäder som drabbats av återkommande jordskred är nu mer eller mindre isolerade.

Naturfenomenet El Niño Costero, ”Den lilla gossen från kusten” har hittills drabbat 600.000 människor i hela landet. Exceptionellt varmt ytvatten i Stilla havet vid kusten till Anderna har lett till ovanligt kraftiga regn och jordskred. Nederbörden är tio gånger större än normalt och uppvärmningen av vattnet gick ovanligt fort, enligt lokala myndigheter.

Mer regn väntas

Flodnivåerna är på väg ner men landets meteorologiska institut varnar för kraftiga regnfall vid kusten de kommande veckorna.

Många fattiga människor bor i de värst drabbade områdena och oron är nu stor för fortsatta skyfall.

Militärhelikoptrar har börjat nå de mest kritiska områdena och inom kort ska dräneringspumpar användas för att pumpa bort smutsigt vatten som kan leda till tarmsjukdomar och denguefeber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.