Filippinska polisens Ricardo Marquez talar till media om gisslanärendet i slutet av april. Foto: TT

Norsk gisslan ber för sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

En norsk man som tagits som gisslan av islamistiska extremister i Filippinerna syns i en nysläppt video be för sitt liv.

Islamistiska extremister i Filippinerna har lagt ut en ny video som visar hur den norrman som sitter gisslan ber för sitt och sina medfångars liv och säger att de kommer att dödas om inte den begärda lösesumman betalas.

Videon som lagts ut på nätet, som tidningen Nettavisen var först att rapportera om, visar hur norrmannen vädjar till myndigheter i Norge, Kanada och Filippinerna att ta kontakt och betala lösesumman. I videon vänder sig gruppen också till Filippinernas nyvalde president Rodrigo Duterte.

Säger sig vara kopplade till IS

Abu Sayyaf-gerillan, vars ledare svurit trohet gentemot den extremistiska jihadiströrelsen IS, kräver motsvarande 175 miljoner kronor.

Norska utrikesdepartementet känner till den nya videon, men vill inte göra några kommentarer.

– Vi arbetar för att bidra till bästa möjliga lösning i det här fallet. Det viktigaste för oss är gisslans liv och hänsyn till de anhöriga, säger Rune Bjåstad vid UD:s presstjänst till nyhetsbyrån NTB.

Kanadensare mördades

De tillfångatagna tros finnas i området Patikul på ön Jolo.

I april mördades en kanadensare efter det att tidsfristen för att betala lösesumman för honom löpt ut.

Han togs som gisslan tillsammans med norrmannen, en filippinsk kvinna och en annan kanadensisk man i september 2015.

Gruppen ägnar sig enligt experter huvudsakligen åt kidnappningar för att få lösesummor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.