Enligt Filippinernas president har en lösensumma på över fem miljoner svenska kronor betalats ut för Sekkingstad. Foto: Privat

Norsk gisslan fri från filippinsk gerilla

Uppdaterad
Publicerad

Norrmannen Kjartan Sekkingstad, som kidnappades av en filippinsk islamistisk gerillagrupp förra hösten, släpptes i dag fri.

Han släpptes vid 16-tiden lokal tid.

– Sekkingstad befinner sig fortfarande på ön Sulu, som är ett fäste för den militanta islamistiska gruppen Abu Sayyaf, säger SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén.

Vädret är dåligt och därför kan han inte flyga därifrån i dag. President Dutertes fredsminister har sagt att han personligen ska se till att Sekkingstad i morgon ska flygas till en större ö där norska ambassaden kommer att möta honom.

– Det oklart hur han mår efter nästan ett år i fångenskap, säger Susan Ritzén.

Kanadensare avrättade

Kjartan Sekkingstad kidnappades från en turistanläggning i Mindanao-regionen i september 2015, tillsammans med två kanadensare och en filippinsk kvinna.

De två kanadensarna avrättades i april respektive juni och den filippinsk kvinnan släpptes för några månader sedan.

Norska utrikesdepartementet har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna.

Betalat lösensumma

Enligt NRK hävdade Filippinernas president Rodrigo Duterte i slutet av augusti att det ha betalats en lösensumma för Sekkingstad. Han sa inte hur stor, men enligt flera källor rör det sig om 30 miljoner peso, vilket motsvarar drygt fem miljoner svenska kronor. Kravet från kidnapparna ska ha varit tio gånger större.

Utrikesminister Børge Brende har tidigare sagt att det inte var aktuellt att betala lösen för att få Sekkingstad fri.

Detta har hänt

  • Kjartan Sekkingstad kidnappades från en turistanläggning i Mindanao-regionen i september 2015. Han kidnappades av den filippinska islamistiska gerillagruppen Abu Sayyaf.
  • Förutom Sekkingstad två kanadensare och en filippinsk kvinna som gisslan.
  • Kanadensarna avrättades i april respektive juni medan den fillippinska kvinnan släpptes för några månader sedan.
  • I slutet av augusti ska en lösenssumma på över fem miljoner svenska kronor ha betalats ut Kjratan Sekkingstad.
  • Vid 16-tiden i dag släpptes han, enligt filippinsk militär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.