Foto: TT

Två gravida kvinnor i Norge smittad av zikaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Två gravida kvinnor i Norge har konstaterats vara smittade av zikaviruset. Myndigheterna vill inte säga om fostren kan vara skadade – men kvinnorna kommer att genomgå upprepade ultraljudsundersökningar.

Mödravården i Norge började med provtagningar för zikaviruset i februari och hittills har 90 prover analyserats, enligt Verdens Gang. Två av de tre som har fått ett positivt testsvar är gravida kvinnor. Den tredje är en man. Alla har besökt zikadrabbade områden i Sydamerika, skriver NRK.

– Det har varit folk som har varit ute och gravida som har undersökt sig när de har kommit till Norge. Tre personer har testat positivt. Minst en av dem är gravid, säger överläkare Jørgen Bjørnholt vid Folkhelseinstituttet till Dagbladet.

Zikavirus

Kvinnorna kommer att hänvisas till ett av landets fem fostermedicinska centrum. Myndigheterna vill inte säga om de smittade har kommit så långt i graviditeten att det är möjligt att påvisa fosterskador.

Undersöks med ultraljud

Om en gravid kvinna konstaterats smittad kommer sjukvården att följa fostrets utveckling med hjälp av ultraljud för att se om barnet har eller drabbas av skador.

”Den gravida kommer i en sådan situation naturligtvis att vara rädd och ha behov av rådgivning och en utvärdering om det är behov av vidare uppföljning, skriver den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten”, Folkhelseinstituttet, på sin hemsida.

Sprids av myggor

Zikaviruset sprids av myggor och tros kunna orsaka missbildningen mikrocefali, som innebär att hjärnans tillväxt störs under fosterlivet och de första levnadsåren. Det kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning, enligt TT.

Norska myndigheter avråder gravida kvinnor från att resa till zikaområden. Gravida som har besökt berörda områden uppmanas att testa sig för smittan när de kommer hem, oavsett om de har symptom eller inte, uppger Aftenposten.

– Men detta är inte något som smittar vidare i Norge. Kvinnan har blivit infekterad i utlandet och smittar inte. Det är en sjukdom som smittar via mygg. Om en man blir infekterad kan viruset överleva i säden och överföras, säger överläkare Jørgen Bjørnholt till Dagbladet, om en av kvinnorna.

Tre fall i Sverige

I Sverige har 237 personer testats för zikaviruset sedan januari 2015. Tre personer har konstaterats vara smittade, en förra året och en i år. Folkhälsomyndigheten kan inte säga om någon av dem är gravid.

– Det har vi inte uppgifter om. Även om vi visste det så kan vi inte gå ut med de uppgifterna eftersom vi inte kan röja patientsekretessen, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi.

Gravida kvinnor, eller kvinnor som planerar att bli gravida, som har besökt områden där zikaepidemin råder uppmanas att rådfråga sin barnmorska om de ska testa sig för smittan. Män som planerar att bli pappor uppmanas att undvika oskyddat sex 28 dagar efter hemkomst, eftersom smittan kan överföras via sädesvätskan.

– Det finns ett 15-tal fall dokumenterade där det har förekommit sexuell smitta, det är oklart hur stor omfattningen är.

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Här finns viruset

  • För närvarande sprids zikaviruset snabbt i framför allt Syd- och Centralamerika. Även Mexiko, Karibien samt ögrupper i Stilla havet och Atlanten är drabbade.
  • Viruset ger i de allra flesta fall inga symptom. Men de som blir sjuka får milda symptom som feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. Symptomen uppstår vanligtvis två–sju dagar efter smitta, men inkubationstiden kan vara upp till cirka tolv dagar.
  • I det pågående utbrottet i Brasilien finns ett ökat antal nyfödda med mikrocefali samt en ökning av vuxna som insjuknar i Guillain-Barrés syndrom. Sambanden är ännu inte klarlagda.
  • Sjukdomen sprids av myggarter som inte finns i Sverige, därför kan viruset inte överföras via mygg på våra breddgrader.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet