Tre män som åtalats misstänkta för gruppvåldtäkt i Hemsedal, en skidort i södra Norge, har blivit frikända. Domen väcker ilska i Norge. Arkivbild. Foto: TT

Norsk ilska: våldtäktsåtalade frias

Publicerad

Tre män som var åtalade för att ha våldtagit en 18-åring i norska Hemsedal har blivit frikända i lagmansrett (hovrätt). Domen, som inte kan överklagas, har väckt stark upprördhet.

Norge planerar nu att skärpa en lag som domstolarna tillämpar efter misstänkt gruppvåldtäkt. Ett lagförslag, som gäller domstolarnas sammansättning och vilka krav som ska ställas för friande dom, väntas i stortinget till hösten, bekräftar Ulf Leirstein, talesperson i rättsfrågor för Fremskrittspartiet.

Hemsedal är ett fjällturismområde i Buskerud nordväst om Oslo. 18-åringen var på fest i en husvagn. Hon bjöds av de tre männen på ett narkotiskt preparat, och männen hävdar att hon deltog frivilligt i de aktiviteter som följde.

Jenny Klinge, rättspolitisk talesperson för Senterpartiet och medlem av stortingets justitieutskott, beskriver sin egen reaktion på den frikännande domen:

– Förbannad, provocerad och väldigt frustrerad.

I dag består domstolen, när ett liknande fall prövas på hovrättsnivå, av sju personer: tre jurister och fyra lekmän. Fyra domare ansåg i Hemsedalsfallet att det var fråga om en gruppvåldtäkt, men för fällande dom krävs fem domarröster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.