Magnus Carlsen, världens bästa schackspelare. Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix

Norsk megastjärna siktar på VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

En ung norrman kan snart bli världsmästare.

Det handlar inte om en popstjärna, även om han är ung och tjejernas favorit. Det handlar inte om en skridsko- eller skidåkare, även om han är norrman och bäst i världen.

Nej, det handlar om 22-åriga schackunderbarnet Magnus Carlsen som ska gå sitt livs match.

Carlsen rankades 2010 som den bäste schackspelaren i världen av internationella schackförbundet Fide – den yngsta världsettan någonsin.

Utmanar mästaren

Magnus Carlsen utmanar nu regerande världsmästaren Viswanathan Anand från Indien. Det första draget i det första partiet görs på torsdag 7 november. Sista och tolfte partiet ska enligt planerna avslutas den 26 november. 

Trots att Carlsen utmanar hemmaspelaren Anand, för övrigt nästan dubbelt så gammal som Carlsen, är den unge norrmannen omåttligt populär i Indien.

”Beatles-hysteri”

VM-matchen avgörs i Chennai i delstaten Tamil Nadu. Magnus Carlsen var där i augusti och besökte en skola, Vaishnav Girls College, för att spela simultanschack mot 20 av delstatens bästa spelare.

Så fort 22-åringen satte foten i skolan uppstod ”Beatles-hysteri” bland de 2.000 tjejerna vid ingången, rapporterade norska NRK

Enligt NRK log Magnus Carlsen ”från öra till öra” när han såg de tre våningarna i ingångshallen fyllda av skrikande tjejer.

– Alla vet vem han är, och alla har glatt sig åt att få se honom, sade en av dem.

Landade mitt i natten

Vid besöket i augusti landade Carlsens plan mitt i natten utan att det annonserats i förväg, vilket internationella schackförbundet ansåg nödvändigt.

Man befarade att det skulle ha varit svårt att ta sig från flygplatsen till hotellet om det kommit ut när Carlsen skulle landa.

En av världens sexigaste

Intresset för schackstjärnan är knappast mindre hemma i Norge. 

På nrk.no får vi veta att utmanaren om VM-titeln har valt ut ett lyxhotell vid indiska kusten dit han tänker dra sig undan och ladda upp inför det första partiet. Med sig har stjärnan sina föräldrar, tre systrar och sin egen kock.

Han förbereder sig på stranden med en blandning av fysisk träning och avslappning. Carlsen tränar mycket, inte bara schack. Exempelvis är volleyboll en av hans starkaste grenar.  

Magnus Carlsen ägnar fem timmar åt schackträning varje dag. Då är det viktigt att rensa huvudet mellan varven, har han berättat för NRK. Den vältränade Carlsen har utsetts till en av världens sexigaste män av tidningen Cosmopolitan.  

Hundra timmar schack i tv

Att Norge snart kan ha en världsmästare i schack visar sig verkligen i NRK:s rapportering med bland annat många artiklar på nrk.no. Dessutom sänder man direkt i hundra timmar från VM-matchen både på webben och i tv.  

– Det är ju lite vansinnigt att sända nästan 100 timmar schack direkt i Norges största tv-kanal men vi tror att norska folket gärna tar chansen att äntligen kunna följa Magnus Carlsens enastående prestationer på nära håll, säger NRK:s sportschef Rune Haug.

”Schackets Zlatan”

* Kallas ”schackets Mozart” och numera också ”schackets Zlatan”.

* Som 13-åring en av världens yngsta stormästare. Bobby Fischer var 15 år, Garri Kasparov 17 år.

 * Som 19-åring rankad etta i världen, yngst i historien. Har innhaft positionen sedan januari 2010.

 * Har 28 gånger rankats som världsetta – rekord.

 * Hade rating 2.872 i februari 2013, högre relativ spelstyrka än vad någon annan haft. Låg i oktober på 2.870. Som mest hade Fischer och Kasparov 2.785 respektive 2.851.

 * Tjänar miljoner varje år på schack, sponsorer och modelluppdrag.

 * Blev i år av Time Magazine utsedd till en av världens 100 mest inflytelserika personer samt av livstilsmagasinet Cosmopolitan hyllad som en av årets sexigaste män.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.