Gaza City Palestina. Foto: TT

Norska AP vill erkänna Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Det norska Arbeiderpartiet (AP) öppnar för möjligheten att erkänna en palestinsk stat om partiet får makten. AP föreslår även att flyktingkvoten för syriska flyktingar ökar till 10 000. Det sade partiledare Jonas Gahr Störe på den riksstämma som partiet håller.

Störe sade i samband med mötet att Arbeiderpartiet är vän med ”båda folken” med hänvisning till Israel, men underströk att det inte längre går att vänta på ett genombrott i fredsförhandlingar.

– Det kan inte längre vara en förutsättning att ett fredsavtal finns på plats, sade Störe.

Tidigare under torsdagskvällen hade Israels ambassadör i Norge, Raphael Schutz, sagt att ett sådant beslut skulle förlänga konflikten.

AP:s partiledare underströk samtidigt en vilja att ta emot fler flyktingar från Syrien och den krigsdrabbade regionen.

Inledning på valkampanj

– Vi ser en region där miljoner är på flykt. Världen har inte sett något värre (i flyktingsammanhang) sedan andra världskriget, sade Störe inför 3 000 delegater på ett fullsatt Folkets hus i Oslo tidigare på torsdagen.

– De länder som kan ge ett extra bidrag, bör så också göra, sade Störe och fick stående ovationer för sitt utspel. Löftet ses som en del av inledningen på valkampanjen inför höstens kommunval.

Störe vill se att Norge tar emot 5 000 flyktingar från Syrien i år och lika många nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.