Äntligen verkar ett vaccin finnas mot ebola. Foto: FOLKEHELSEINSTITUTTET

Norskt vaccin mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vaccin mot ebola har utvecklats i Norge. – Det har skett på rekordtid, säger John-Arne Røttingen på norska folkhälsoinstitutet.

En norskledd studie i Guinea visar ett positivt resultat när det gäller ebolaforskningen. Av de 3.300 personer som har vaccinerats i ett utsatt område har ingen fått viruset, skriver NRK.

– De första resultaten visar att vaccinet fungerar till 100 procent men det kan gå ner, i alla fall är det väldigt effektivt, säger John-Arne Røttingen på norska folkhälsoinstitutet.

Ebolautbrott

Stort samarbete

Vaccinstudien är ett samarbete mellan hälsomyndigheterna i Guinea, Världshälsoorganisationen, Läkare utan gränser och norska folkhälsoinstitutet.

11.000 människor har dött av ebola i Västafrika och i Guinea miste 2.500 personer livet, hela 27.000 människor har hitills rapporterats smittade.

– Tidigare har vi bara kunnat isolera folk men nu har vi en ny teknik som vi kan använda framöver. Jag tror inte att vi kommer att se så stora ebola-utbrott framöver, säger Røttingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet