Foto: Norwegian

Norwegians piloter kan tas ut i strejk på lördag

Uppdaterad
Publicerad

70 av flygbolaget Norwegians piloter kan tas ut i strejk från lördag morgon om förhandlingarna i en konflikt som rör arbetsvillkor havererar.

Facket Norwegian Pilot Union och arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart har fram till midnatt på lördag på sig att komma överens, skriver Aftenposten. Parterna har förhandlat i tre månader utan att man har kommit fram till en lösning.

Svenska Pilotföreningen (SPF) stödjer de norska piloterna och kommer därför att ta ut de pilotmedlemmar som arbetar på Norwegian i strejk från och med kl. 22.00 den 4 mars, som en stödåtgärd. Enligt Martin Lindgren, ordförande för SPF, kommer Norwegian Pilot Union att successivt öka antalet medlemmar man tar ut i strejk. Sammanlagt kan det röra sig om närmare 700 piloter i Sverige, Norge och Danmark.

Norwegianstrejken

– Den skandinaviska flygtrafiken kommer att påverkas allvarligt. Det kommer att vara stora störningar till och från Skandinavien, säger Martin Lindgren.

”Krävs att våra villkor försämras dramatiskt”

Konflikten handlar om att piloterna vägrar att gå med på vad som uppfattas som en grav försämring av piloternas arbetsvillkor. Lågprisbolaget har varnat för att man behöver dra ner på sina kostnader på grund av den ökade konkurrensen och vill nu att piloterna ska gå med på lönestopp, längre arbetsdagar och mer flexibel arbetstid.

– Det krävs att våra villkor försämras dramatiskt, säger Halvor Vatnar, representant för piloterna i Norge.

”Påverkar flygsäkerheten negativt”

Norwegian har de senaste fyra-fem åren kraftigt ökat användningen av bemanningsanställda piloter utanför Skandinavien. Enligt Martin Lindgren använder sig nu arbetsgivarorganisationen av dessa piloters låga kostnader och dåliga villkor som ett argument för att försämra villkoren för de anställda piloterna i Skandinavien.

– Man använder bemanningspiloternas kostnader mot piloterna i Norge. Vi har en konkurrensnackdel jämfört med andra länder eftersom kostnaderna för att anställa människor i Skandinavien är högre. Nu vill man sänka lönerna, sänka pensionerna, försämra försäkringsvillkoren, ha större flexibilitet, kunna schemalägga precis som man vill med stor påverkan på det sociala livet. Det kommer att påverka flygsäkerheten negativt och det kan vi aldrig acceptera.

– Svenska pilotföreningen, samt alla andra fackförbund i Europa, vad gäller piloter har uttalat kraftigt stöd för NPU och vi kommer att göra vårt bästa för att vara behjälpliga för att det ska bli så bra som möjligt för Norwegians piloter, säger Martin Lindgren.

De flesta av de piloter som tas ut i strejk på lördag är baserade i Oslo, men även ett par piloter baserade i Köpenhamn och Stockholm kan komma att beröras.

NHO Luftfart har inte velat kommentera förhandlingarna, medan fackföreningen bedömer risken för strejk som stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet