Foto: TT

NSA spionerar på din Facebook-app

Uppdaterad
Publicerad

NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ har utvecklat teknik för att samla in information från appar till smarta telefoner – till exempel Angry Birds och Facebook, rapporterar The Guardian.

Avslöjandet bygger på nya dokument från NSA-läckan Edward Snowden.

Informationen som har samlats in via säkerhetshål i apparna handlar om allt från vilken telefonmodell som används, till mer personliga detaljer som ålder, kön och var man befunnit sig när man tagit ett foto som laddats upp på ett socialt nätverk som Facebook och Twitter.

Snowden-dokumenten

Enligt de läckta dokumenten – som även publicerats av New York Times och Pro Publica – ska NSA och GCHQ ha samarbetat kring tekniken sedan 2007.

En av apparna som specifikt lyfts fram i dokumenten är det finskutvecklade spelet Angry Birds, som laddats ner 1,7 miljarder gånger.

Spelets skapare Rovio säger dock att de inte haft någon aning om att NSA och GCHQ fiskat efter data från spelets användare.

Andra appar som nämns i dokumenten är Facebook, Twitter, Linkedin och Flickr.

Sexuell läggning

Guardian skriver att underrättelsetjänsterna samlat in data om användares sexuella läggning och sexuella preferenser – till exempel om personen i fråga är en ”swinger” eller inte.

Detta gör man genom att tråla efter stora mängder personlig information som exempelvis laddats upp till din Facebook-profil.

Det kan handla om hemland, ålder, kön, civilstatus, sexuell läggning, etnicitet och utbildningsnivå.

Likaså ska olika mobila karttjänster, till exempel Google maps, ha använts för att samla in enorma mängder metadata om var människor befunnit sig vid en specifik tidpunkt.

Mobilmål en ”guldklimp”

Den nya läckan innehåller bland annat en powerpoint-presentation där en NSA-analytiker beskriver ett ”mål” som laddar upp en mobilbild till ett socialt nätverk som en ”guldklimp” och ett ”perfekt scenario”.

Att samla data från mobiltelefoner är av högsta prioritet för underrättelsetjänsterna, då mobiltelefoner ofta används både för planering av attacker och för att fjärrstyra detonationer av sprängladdningar riktade mot amerikanska och brittiska trupper i Afghanistan och Irak.

Fakta: NSA-skandalen

  • Brittiska tidningen The Guardian började i juni i fjol publicera avslöjanden om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.
  • Källan visade sig vara 30-årige Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av.
  • När uppgifter om det digra material han tagit med sig började publiceras i tidningar i västvärlden var Snowden i Hongkong. Av rädsla för att föras tillbaka till USA, där han betraktas som spion, försökte han fly vidare och tros ha haft siktet inställt på Latinamerika. Men han fastnade på flygplatsen i Moskva, och fick den 1 augusti ett års asyl i Ryssland.
  • Avslöjandena har lett till världspolitiska förvecklingar för USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet