SVT:s utsände Tomas Thorén rapporterar från vallokaler i Turkiet. Foto: TT /SVT

Nu avgörs Turkiets politiska framtid

Uppdaterad
Publicerad

De första vallokalerna öppnade 06.00, svensk tid, och nu är det är dags för Turkiet att göra ett politiskt vägval. Ett ja i folkomröstningen betyder mer makt till presidentposten och att Recep Tayyip Erdogan kan omväljas i tolv år till.

Om den föreslagna grundlagsändringen godkänns skulle det innebära ett kraftigt utökande av presidentens befogenheter. Bedömare har beskrivit det som den största politiska förändringen sedan den turkiska republikens grundande 1923.

Frilansjournalisten Tomas Thorén, som bevakar omröstningen för SVT Nyheter, säger att det märks av.

Folkomröstning i Turkiet 2017

– Absolut, det är en fråga som delar Turkiet mitt i tu överallt i samhället. På arbetsplatser på cafeér och överallt märks spänningar, säger han.

Om grundlagen ändras kan Erdogan ställa upp i ytterligare två val, vilket innebär att han kan sitta kvar till 2029 om han vinner 2019 och 2024.

Erdogan var självsäker när han lade sin röst i en skola i Istanbul.

– Om Gud vill kommer vårt folk i kväll att vandra in i framtiden genom att ha fattat det väntade beslutet, sade han i vallokalen.

LÄS MER: Så tycker turkarna om att stärka presidentens makt

Anhängare till en förändring hävdar att det kommer att leda till stabilitet i Turkiet, medan motståndarna tror att det skulle göra presidenten enväldig.

Foto: TT

Folket röstar under undantagstillstånd

Folkomröstningen hålls under det undantagstillstånd som infördes efter kuppförsöket i somras. Sedan dess har det skett en enorm utrensning inom offentlig förvaltning, polis, militär, rättsväsende, skolor och universitet och bland medieorganisationer.

– Kanske inte för gemene man men journalister märker av undantagstillståndet – man blir stoppad på gatorna, det är en mer tryckt stämning, säger Tomas Thorén.

Turkiet har också drabbats av flera dåd som utförts av terrorrörelsen IS samtidigt som PKK fortsatt att genomföra attacker efter de kollapsade fredssamtalen 2015.

LÄS MER: Analys: EU den perfekta slagpåsen för Erdogan

Runt 55 miljoner av Turkiets runt 80 miljoner invånare är röstberättigade. De första av landets 167 140 vallokaler öppnar klockan sex svensk tid och stänger klockan 16 svensk tid. Turkar bosatta utomlands har redan lagt sina röster.

Foto: TT

Väntas bli jämnt – trots ensidig valkampanj

– Enligt de flesta opinionsundersökningar väntas det bli väldigt jämnt, men man har tidigare missat stora trender, säger Tomas Thorén, och tillägger att valkampanjen inför omröstningen inte varit jämn, däremot.

– Ja-sidan hade ett stort övertag i landets medier. De hade enorma affischer och bilder på presidenten överallt, det var inte en jämn valkampanj. Men trots det ser det ut som att Erdogan har svårt att få med sig en majoritet, säger Thorén.

Fakta: Förslaget till ny turkisk grundlag

  • Ersätter dagens parlamentariska styre med ett presidentstyre.
  • Ger presidenten makt att utnämna ministrar och myndighetschefer.
  • Ger presidenten befogenhet att utse en majoritet av landets viktigaste domare.
  • Ger presidenten makt att styra genom dekret på de områden där lagstiftning inte existerar.
  • Avskaffar premiärministerposten och ger presidenten möjlighet att utse en eller flera vicepresidenter.
  • Ger presidenten utökade möjligheter att införa undantagstillstånd.
  • Utökar antalet parlamentsledamöter från 550 till 600.
  • Slår fast att parlamentsval ska ske vart femte år (i stället för vart fjärde). Parlamentsval ska ske samtidigt som presidentvalet.
  • Minskar parlamentets möjligheter att granska och ställa regeringen och presidenten till svars, bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamentet avskaffas.
  • Ger presidenten möjlighet att sitta vid makten i 15 år vilket gör att Erdogan, som tillträdde 2014, kan bli kvar på posten till 2029.

Källor: AFP, al-Jazira, Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet