Foto: TT

Nu börjar den egentliga valkampen mellan Clinton och Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beskedet att senator Ted Cruz (Rep) kastar in handduken kom helt oväntat. Efter sitt nederlag mot Donald Trump i nattens delstatsval i Indiana förklarade han att han inte ser någon väg mot republikanska partiets nominering. Bara för en vecka sedan lovade han att kämpa in i det sista.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Med sin huvudmotståndare röjd ur vägen lovade Donald Trump i natt att ta sig an Hillary Clinton och de ”oegentligheter” han sa att hon har med sig i bagaget. Clintons kampanjchef lovade att svara med samma mynt. Men först måste Trump ena sitt parti där många förfasas över hans offentliga mobbing, kvinnosyn och utspel om muslimer och mexikaner.

”Mest avskydda politikern”

Nu frågar sig alla om Ted Cruz kommer att ställa sig bakom Donald Trump som flera av de andra avhoppade presidentkandidaterna som Ben Carson och Chris Christie gjort. Men först kommer han begrunda en kampanj där han knappt lyckades få socialkonservativa väljare att sluta upp bakom honom, trots Cruz utspel om att det pågår ett korståg mot kristna i USA.

USA-val 2016

Ted Cruz har kallats den mest avskydda politikern i amerikanska kongressen och stod långt ute på högerkanten. En skiljelinje blev tydlig mellan Trump och Cruz i den debatt om huruvida transsexuella får använda vilken offentlig toalett de vill, eller om de måste välja den som tillhör deras ursprungskön.

Debatten, som fyllt spaltkilometer i amerikanska tidningar, fick Donald Trump att visa sin mer liberala sida och att utbrista att det inte var någon viktig fråga medan Cruz varnade för att en valfrihet skulle leda till att transsexuella kvinnor, (ursprungligen män) skulle antasta små flickor på toaletten.

Medierna självkritiska

Med Cruz borta ur bilden har en av modern amerikansk historias mest högerkonservativa politiker i alla fall tillfälligt försvunnit från den politiska huvudarenan.

Inför utsikten att Donald Trump nu kan bli USA:s nästa president har äntligen en självkritisk debatt brutit ut bland amerikanska journalister. I bland annat Washington Post ställs frågan om journalister varit så bländade av Trumps grandiosa utspel att man underlåtit sig att granska hans brist på politisk plattform.

Trump har fått överlägset mest sändningstid av alla kandidater, bland annat genom att ständigt göra sig tillgänglig för de journalister som vill intervjua honom. Hans utspel om att bygga en mur mot Mexiko, utestänga muslimer, med mera har märkbart ökat de kommersiella tv-bolagens tittarsiffror.

Tryckte upp ”kvinnokort”

Dagen efter Cruz avhopp kastade så Trumps sista motståndare John Kasich (Rep) också in handduken.

I natt lovade Donald Trump att nu ge sig i kast med sin egentliga huvudmotståndare Hillary Clinton. Han antydde att hon bär med sig oegentligheter från sin tid som utrikesminister, senator och rikets första dam, som han nu kommer att avslöja.

Clintons kampanjchef lovade att de kommer svara med samma mynt och att anfall är bästa försvar. Donald Trumps osvikliga förmåga att komma på kränkande tillmälen på sina motståndare kommer nu att drabba henne. Han har redan sagt att hon saknar styrka och uthållighet att bli president och att hennes enda fördel är att hon är kvinna.

Men när Trump sa att Hillary Clinton spelar ut ”kvinnokortet” svarade hon med att trycka upp ett rosa kreditkort med namnet Womens Card, som inbringade henne två nya miljoner dollar till kampanjkassan.

Genderfrågan, som hittills varit vilande i den här valkampanjen, har därmed seglat upp som en av huvudfrågorna.

Nu börjar den egentliga valkampen

Än så länge kvarstår Bernie Sanders (Dem) som kandidat. Bernie Sanders vann i natt överraskande mot Clinton men hans chanser anses matematiskt sett vara obefintliga.

Nu börjar den egentliga valkampen mellan huvudmotståndarna Hillary Clinton och Donald Trump och den spås bli den kanske smutsigaste och mest aggressiva någonsin. Båda kandidaterna dras med höga impopularitessiffror bland den amerikanska allmänheten. En valkampanj full av förolämpningar kommer knappast öka deras popularitet eller den amerikanska allmänhetens sargade förtroende för den politiska eliten.

Fotnot: Denna analys skrevs ursprungligen innan Kasich bekräftade sitt avhopp, och har uppdaterats med den uppgiften under onsdagskvällen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet