Foto: TT

Nu dras ännu fler bilmärken in i Volkswagenskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Nu dras även bilmärkena Audi, Seat och Skoda in i Volkswagen-skandalen. Talesmän för bolagen bekräftar att bilmodeller har utrustats med utrustning som ska dölja utsläpp av kvävedioxid

En talesperson för Volkswagens dotterbolag Skoda i Tjeckien bekräftade på torsdagen att årsmodellerna 2009 till 2013 av serierna Fabia, Roomster, Octavia och Superb delvis har utrustats med de aktuella dieselmotorerna.

I de senare modellerna ska det inte finnas några problem. Uppgifterna kommer från Süddeutsche Zeitung i München.

Volkswagens utsläppsbluff

Undersökning i Prag

Skoda har enligt egna uppgifter en marknadsandel på 6 procent i Tyskland. Trafikministeriet i Prag har inlett en undersökning och ska vara behjälplig vid ett eventuellt återkallande av modellerna, enligt en talesperson.

Också Volkswagens dotterbolag Seat har bekräftat att dess fabriker har monterat den manipulerade dieselteknologin. Det exakta antalet fordon är inte bekant enligt uppgifter från företaget. En undersökning ska ge närmare besked.

Uppgifter om en halv miljon Seat-bilar

Den spanska tidningen El País uppger att Seat sedan 2009 har monterat en halv miljon bilar med den manipulerade avgasteknologin. Tidningen citerade anonyma uppgiftslämnare inom företaget.

Dessutom är fyra modeller av Audi utrustade med den beryktade mjukvaran. Det gäller serierna A1, A3, A4 och A6, enligt en företrädare för Audi. Antalet fordon och årsmodeller är ännu inte kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet