Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) på plats i Washington DC för det nordisk-amerikanska mötet med USA:s president Barack Obama. Foto: TT

Nu får Obama besök av favoritlandet Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är sällan som president Obama bjuder in till statsbesök. I dag är det hans favoritländer som med pompa och ståt tas emot i Vita Huset. Det är ett unikt statsbesök där ledarna för de fem nordiska länderna, däribland Sveriges statsminister Stefan Löfven, bjudits in.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

IS, migrationskrisen, klimatförändringarna och jakten på råvaror i Arktis står på dagordningen. En källa med god insyn i förhandlingarna säger till SVT att Ryssland kommer att vara en av huvudfrågorna.

De nordiska länderna och USA är helt överens om att ” den ryska annekteringen av Krim och kränkningarna av territoriella gränser i Östersjön är en utmaning i regionen”.

”Om bara alla vore som skandinaverna, då skulle allt vara lättare.” Det brukar, enligt vicepresident Joe Biden, Obama allt som oftast utbrista på interna möten i Vita Huset.

Beundrar Skandinavien

Barack Obama är en uttalad beundrare av den skandinaviska samhällsmodellen. Han tycker att de nordiska ländernas välfärdsstater, stora investeringar i människors hälsa och utbildning och starka och innovativa ekonomier är ett föredöme.

Det är också därför de nordiska länderna föräras detta statsbesök, ett av endast elva  under president Obamas snart åtta år vid makten. President Obama bygger nu på sitt eftermäle, ett exempel är att han under sina år i Vita Huset fört en ny utrikespolitik där samarbetet med de nordiska länderna i hjärtefrågor som klimat och grön teknikomställning haft en uttalad roll.

Det viktigaste med det nordisk-amerikanska toppmötet i dag är att det äger rum. Det är ett sätt för USA:s avgående president att befästa det täta samarbetet mellan de sex länderna vad gäller ekonomi, grön teknik, fattigdomsbekämpning och klimatpolitik.

Säkerhetspolitik högst på listan

Det här var frågor som stod på dagordningen redan när Obama var på officiellt besök i Sverige 2013, ett statsbesök som egentligen var planerat att avläggas i Ryssland, men som på grund av Snowdonaffären styrdes om till Sverige i sista stund.

Högst på listan vid dagens toppmöte står säkerhetspolitiken. De fem nordiska länderna är inte så ense som man vill låtsas en dag som denna.

Sverige och Finland är till exempel inte medlemmar av Nato och Norge står utanför EU. Danmark som både är med i Nato och EU har valt att stå vid sidan av EUs säkerhetspolitiska samarbete .

Förenas i kritik mot Ryssland

Men trots att de fem nordiska nationerna gjort olika säkerhetspolitiska val så förenas länderna just nu i sin kritik av Ryssland, enligt uppgift till SVT.

USA delar också de nordiska ländernas oro över annekteringen av Krim och befarar att Minsk-överenskommelsen inte ska hållas. Slutdokumentet kommer, enligt vad SVT erfar, innehålla en formulering där man uttrycker sin oro över Rysslands agerande.

Norden ses om en av de mest stabila regionerna i världen och inför toppmötet skriver de fem ambassadörerna i en artikel i Huffington Post att om man hade en gemensam ekonomi, skulle den vara världens tolfte största.

I artikeln hyllar ambassadörerna Nato och USA för att man i årtionden uppehållit fred och stabilitet i Europa. De nordiska länderna ingår i den USA-ledda alliansen mot terrorgruppen IS och lovar att fortsätta bidra internationellt till konflikthantering och försvar, medvetna om president Obamas uttalanden om att USA tröttnat på att vara världspolis.

Obama hälsar välkommen

Ambassadörerna konstaterar också att vi lever i en ”excepetionell” tid av utmaningar i Europa och globalt som till exempel kriget i Syrien och migrantströmmarna.

Statsminister Stefan Löfven anlände med sin hustru Ulla i går kväll till Washington DC, och i dag klockan 15.00 svensk tid inleds statsbesöket med att president Obama hälsar välkommen.

På grund av väntade åskskurar har välkomstceremonin på Vita Husets gräsmatta i sista stund fått flyttas inomhus. Efter det två timmar långa toppmötet kommer president Obama och statsminister Löfven vid 12-tiden att redovisa slutsatserna från toppmötet.

Därefter följer en lunch på amerikanska UD och en bankett i Vita Huset på kvällen. Utrikesminister Margot Wallström deltar också och uttikesministrarna kommer ha en egen överläggning.

Fruarna får träffa Michelle Obama

Fruarna till de manliga statsministrarna får en egen stund med first lady Michelle Obama under en rundvisning på ett närliggande konstgalleri.

På lördag ska statsminister Löfven lägga ner en krans på den okända soldatens grav på Arlingtonkyrkogården och sen ska han närvara  när svenska ambassaden ordnar sitt eget Eurovisionsschlagerfirande i House of Sweden i Georgetown.

För statsminister Löfven innebär statsbesöket  i USA med all säkerhet ett välkommet avbrott ifrån den senaste tidens inrikespolitiska turbulens.

Medan han är i USA håller Miljöpartiet kongress i Karlstad och ska försöka reda upp partiets ledarskapskris, något som får stora återverkningar för statsministern och hans regering.

Trump kan äventyra samarbetet

Det stora svenska pressföljet på plats här i Washington kommer förmodligen inte låta honom glömma den svenska inrikespolitiken när han vid två tillfällen ska möta det svenska pressuppbådet.

Men frågan är om samarbetsavtalet mellan USA och de fem nordiska länderna blir särskilt långlivat. Med Hillary Clinton som nästa president kommer samarbetet att fortsätta, men om nästa president som svärs in i  januari 2017 heter Donald Trump kommer han knappast att prioritera Obamaadministrationens frågor eller ett samarbetsavtal med Norden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.