Den tillträdande presidenten Donald Trump får nu enligt traditionen tillgång till president Obamas hemliga säkerhetsgenomgångar. Foto: TT

Nu får Trump se USA:s innersta hemligheter

Uppdaterad
Publicerad

Som blivande president får Donald Trump nu tillgång till president Obamas exklusiva säkerhetsgenomgångar – USA:s innersta hemligheter som samlas i vad som kallas ”the book”.

Det är en tradition som går tillbaka till 1940-talet i USA, och som nu även innefattar USA:s tillträdande president Donald Trump.

Trump får se ”the book”

Vita Husets pressekreterare Josh Earnest berättade på onsdagen att Obama har beordrat att Donald Trump ska få tillgång till materialet från de topphemliga säkerhetsgenomgångarna som presidenten har med USA:s underrättelsetjänster.

USA-val 2016

Det är nationens mest välbevakade hemligheter och de brukar samlas i vad som i Vita Huset helt enkelt kallas för ”the book”.

Tradition sedan Truman

Det är inte reglerat i lag att den tillträdande presidenten ska få ta del av materialet, men det har varit en tradition sedan Harry Truman tillträdde 1945. Han ska då ha blivit så upprörd över att inte ha blivit informerad om att USA hade tillverkat en atombomb, att han svor på att hans efterträdare inte skulle behöva komma till sin post oförberedd.

Obama fick samma hjälp

Obama uppges ha fått samma hjälp av president George W. Bush, och Obama har poängterat att Trump ska få samma behandling.

– Jag är övertygad om att underrättelsetjänsterna kommer att ta sig an de här genomgångarna med stor professionalism, säger John McLaughlin, före detta chef för CIA, som deltagit i säkerhetsgenomgångarna med flera presidenter.

– När det amerikanska folket väl har valt en president har han eller hon rätt till att få underrättelsetjänsternas fulla stöd. Och de måste räkna med att den tillträdande presidenten är lika professionell, fortsätter McLaughlin.

Kontroverser tidigare

Trump har dock varit inblandad i kontroverser tidigare gällande säkerhetsgenomgångar från myndigheterna.

Som republikansk presidentkandidat fick han, tillsammans med Hillary Clinton, vissa regelbundna säkerhetsgenomgångar från CIA och de andra underrättelsetjänsterna. Det handlade mer om generell information men syftet var att de två kandidaterna inte skulle komma till Vita Huset helt oförberedda.

Tvivlade på informationen

I flera direktsända debatter sa Trump dock att han tvivlade på informationen som han fått på genomgångarna, angående att Ryssland hackat Demokraternas högkvarter och stulit filer.

– Det kanske aldrig skedde någon hackerattack, sa Trump i en debatt.

Och när amerikanska myndigheter officiellt sa att Ryssland var ansvariga sa Trump:

– Jag tror ingen vet om det var Ryssland. Det kan ha varit Ryssland, men det kan också ha varit Kina. Det kan vara många olika. Det kan också ha varit någon som sitter hemma på sin säng och väger 180 kilo, okej?

Skämtade om att hacka Clinton

Sedan Donald Trump under valkampanjen också skämtsamt uppmanade Ryssland att hacka Hillary Clintons e-post har flera demokrater höjt rösten för att han inte ska få ta del av hemlighetsstämplat material.

Å andra sidan har även Hillary Clinton fått samma kritik, eftersom hon tidigare använt sin privata e-post för att hantera hemligt material, under sin tid som utrikesminister.

”Vi kan bara hoppas”

Före detta CIA-chefen John McLaughlin tror att de blivande presidenterna brukar inse det enorma allvaret när de väl får ta del av ”the book”.

– Jag har sett förvandlingen som sker när kandidater blir presidenter, när de inser vilket oerhört ansvar som vilar på dem. Vi kan bara hoppas att det händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet